Woning

Wat zijn pelletkachels?

Dit zijn kachels die branden op kleine staafjes hout: pallets. (Niet te verwarren met pallets). De pellets bestaan uit houtsnippers, snoeihout en zaagsel. Deze worden machinaal tot staafjes of korrels samengeperst, onder hoge druk.
Pellets zijn een biobrandstof. Ze worden van restafval uit de houtindustrie gemaakt en kunnen daarnaast vervaardigd worden uit plantaardig materiaal, zoals soja of maïs. Ook bermgras vormt geschikt materiaal om pellets van te maken, maar hiermee wordt nog geëxperimenteerd.

De werking van pelletkachels

De houtkorrels worden in de tank opgeslagen en via de vijzel naar de verbrandingskamer getransporteerd. Daar kunnen de pellets d.m.v. een elektronische ontsteking ontbranden. De kachel heeft een ventilator die lucht aan – en afvoert. Verse lucht gaat de kachel binnen en warme lucht vult de ruimte. De verbrandingskamer blijft schoon doordat as in de aslade terecht komt. Het verbranden van de korrels gebeurt in een gesloten systeem en geeft geen troep. Er blijft slechts weinig as over omdat er sprake is van een bijna volledige verbranding. Een maal per week de aslade legen volstaat.

Er kan wel tot vijf dagen gestookt worden met een zak van 15 kg, afhankelijk van de warmte, grootte en isolatie van de woning.

Gebruiksvriendelijkheid

De pelletkachels zijn eenvoudig in gebruik: met één druk op de knop om de kachel te laten branden en weer uit te zetten. Dit kan ook vaak met een afstandsbediening. De meeste kachels zijn voorzien van een regelbare thermostaat met timer: deze slaat aan op de ingestelde tijd en schakelt uit wanneer het warm genoeg is in de kamer.
De kachels kunnen simpel worden aangesloten op een CV. Ze zijn schoner, CO2-neutraal, energiezuiniger (door een efficiëntere verbranding) en dus beter voor het milieu.
De pellets kunnen eenvoudig en voor langere tijd worden opgeslagen, rotten niet, mits droog gehouden.

Wat zijn pelletkachels?
Verdiep je goed in wat pelletkachels zijn voordat je er eentje aanschaft.

Veiligheid

Doordat een kachel een hittebron is, brengt dit altijd risico’s met zich mee. Het ligt aan het gebruik of u hier verstandig mee om gaat. Er komen nagenoeg geen giftige stoffen vrij, doordat er sprake is van een bijna volledige verbranding, in een gesloten systeem. De kans op een koolmonoxidevergiftiging is hiermee praktisch nul.

Korter en smaller rookkanaal

Het rookkanaal van pelletkachels kan vrij smal blijven, met een diameter van 80 mm. Dit komt doordat deze kachels niet afhankelijk zijn van trek, ofwel het schoorsteeneffect. De ventilator regelt de aan- en afvoer van lucht en warmte. Pelletkachels hebben een schonere verbranding, zodat het afvoerkanaal korter mag zijn: 2 m is meestal voldoende om uitstekend te functioneren.

Klopt het dat pelletkachels duurder zijn dan gewone kachels?

De techniek van deze pelletkachels is ingewikkelder en dat maakt dat deze kachels wat duurder zijn dan de hout- of gaskachels. Daarentegen hebben pelletkachels een hoger rendement en de brandstof is groener en relatief gezien goedkoper: ongeveer 5 euro voor een zak van 15 kg houtkorrels. Wanneer je groter inkoopt worden ze nog voordeliger. Pellets zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *