Klussen

Badkamer renovatie

Soms wil je ineens iets veranderen aan je huis, bijvoorbeeld aan je badkamer. Maar hoe begin je hier eigenlijk aan? In dit artikel is een handig stappenplan beschreven voor het renoveren van je badkamer.

1. Planning

Maak vooraleer u aan de werken begint een afspraak met de vakmannen die u al dan niet onder de arm wenst te nemen. Gaat u alles zelf doen? Maak dan eerst een overzicht van alle werken die moeten uitgevoerd worden. Zo voorkomt u nadien onaangename verrassingen. Begin pas aan de werken als u al het materiaal aangeleverd hebt gekregen!

2. Ontwerp

Of u nu op een ruitjesblad, in SketchUp of AutoCad aan de slag gaat, het ontwerp is een onmisbare stap bij het renoveren van uw badkamer. Hierop baseert u namelijk de nood aan materialen zoals leidingen en afvoeren, maar kan u ook nagaan of het ontwerp technisch haalbaar is.
Zo dient u rekening te houden met bijvoorbeeld 1 cm afhelling per meter afvoer, het debiet van uw sanitaire installatie, de diameter van uw buizen voor de afvoer enz…

3. Afbraak

Het afbreken is wellicht het makkelijkste en snelste stadium van uw verbouwing. U zit nog vol energie en dient met weinig factoren rekening te houden.

Mispak u vooral niet aan de hoeveelheid afval die een badkamer met zich meebrengt. Een container laten plaatsen spaart uw rug, maar voorkomt ook dat u kostbare tijd verliest met het op en neer rijden naar het recyclagepark.

4. Opbouw: de leidingen

Als u zelf leidingen gaat leggen is het belangrijk met het debiet van uw buizen rekening te houden, en voor afvoer voornamelijk met de afhelling in de vloer. Om de vereiste 1cm/m te kunnen aanhouden, is het vaak nodig de vloer op te hogen.

5. Opbouw: Chappen

Als er nieuwe chape wordt gegoten, zijn vooral de droogtijden belangrijk. Bij normale kamertemperatuur moet u rekening houden met ongeveer 1 week per centimeter. 8 cm chape moet dus 8 weken drogen alvorens u kan tegelen.

6. Opbouw: Tegelen

Zorg altijd dat uw vloertegels haaks op de muur tegenover de deur liggen. Zorg zeker voor een goede tegelsnijder om te voorkomen dat u tijd (en tegels) verliest door onzorgvuldig snijden. Gooi uw snij afval niet meteen weg. Dit kan bij de afwerking nog van pas komen!

7. Inloopdouches

Hou ook hier 1cm afwatering in gedachten! Gebruik achter de tegels steeds een waterafstotend doek (Kerdi doek) en zorg dat u zeker 30 cm buiten de douche Kerdi doek voorziet. Tegels zijn niét waterdicht!

8. Electriciteit

Een goede verliesstroomschakelaar is onontbeerlijk voor uw veiligheid. Zorg dat wasmachine / droogkast op een apart circuit zijn aangesloten en uw stopcontacten tenminste van een vochtrandje zijn voorzien, of bij voorkeur zelfs volledig afsluiten bij niet gebruik.

9. Afwerking

Gebruik in de hoeken enkel siliconen en geen voegsel. Dit gaat na verloop van tijd barsten. Silicone is flexibel, maar moet idealiter wel om de 3-5 jaar vervangen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *