Woning

Bouwtechnische keuring laten uitvoeren

Als je een nieuwe woning hebt gevonden, en je bent eruit gekomen met de verkopers over de koopsom, dan heb je vaak al een lange weg achter de rug. De nodige huizen bezichtigd, misschien zelfs al eens eerder onderhandeld, maar nu toch echt dat huis gevonden waar je jezelf oud ziet worden. Gefeliciteerd! Maar je bent er nog niet, want je doet er goed aan om nog een aantal ‘voorbehouden’ aan het voorlopige koopcontract toe te laten voegen. Naast het gebruikelijke ‘onder voorbehoud van financiering’, is het ook aan te bevelen om een voorbehoud toe te voegen dat er geen gebreken uit een bouwtechnische keuring komen.

Wat houdt een bouwtechnische keuring in?

Een bouwtechnische keuring geeft inzicht in de onderhoudstoestand van een gebouw. Een gecertificeerde bouwkundige inspecteert de bouwkundige staat van de woning. Er wordt wat basis informatie verzameld, zoals eventuele recente verbouwingen, reeds bekende gebreken, aanwezigheid asbest en dergelijke. Dan gaat de bouwkundige aan de slag, in principe met alleen een grondige visuele inspectie. Eventuele gebreken worden gesignaleerd en gerapporteerd, inclusief een indicatie van de bijkomende kosten bij herstel. Als er een vermoeden bestaat dat er verborgen gebreken zijn, die niet direct visueel waargenomen (kunnen) worden, kan je dit vermoeden ook terugvinden in het rapport. De informatie die resulteert uit de bouwtechnische keuring neem je mee in je overweging om de koop door te laten gaan.

Wat wordt er onderzocht tijdens zo’n visuele inspectie?

Een visuele inspectie wordt heel grondig uitgevoerd op alle belangrijke constructie elementen van een woning. Zoals de kwaliteit van de dakconstructie, het dakbeschot en de dakbedekking, maar ook bijvoorbeeld de dakgoten en de schoorsteen worden geïnspecteerd. Ook de riolering, het sanitair en de keuken worden grondig bekeken, evenals hoe het leidingwerk erbij ligt, en de electra en CV-ketel. Aan de binnen- en buitenkant worden de kozijnen, ramen, deuren en vloeren geanalyseerd, plus ook het metselwerk en het voegwerk. Ook eventuele bijgebouwen als een schuur of garage worden bekeken, o.a. op gebreken in de constructie of aanwezigheid van asbest.

Op basis van al deze informatie wordt een aanbeveling gedaan over welke herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn op korte termijn, en wat op lange termijn aan extra onderhoud te verwachten valt. Hierbij volgt een kostenindicatie, zodat je een compleet, gedetailleerd inzicht hebt in de staat van de woning en goed gefundeerd je keuze kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *