Klussen

Wat komt er kijken bij het bouwen van een huis?

Het bouwen van een huis is een groot project dat soms best lastig kan zijn. Er zijn verschillende dingen die hierbij komen kijken zoals een planning, ontwerp en de uitvoering. In deze blog gaan we dieper in op deze verschillende aspecten. 

De voorbereidende fase. 

Alles begint natuurlijk met een idee, maar voordat er gebouwd kan worden is er een hoop voorbereiding nodig. Zo moet je eerst beslissen waar je het huis wil laten bouwen. Doe je dit in het noorden in Groningen? Of in Amsterdam? Daarbij is het belangrijk om ook te kijken naar de bouwlocatie en aspecten zoals bodemgesteldheid, grondwaterpeil en andere milieufactoren. Zodra je duidelijk hebt waar je gaat bouwen, is er een bouwvergunning nodig. 

Ontwerp en architectuur

Het inschakelen van een architect kan heel handig zijn. Die transformeert de visie in een uitvoerbaar bouwplan waar ook nog gelet wordt op praktische punten, esthethiek van de bouw maar ook bijvoorbeeld voor het budget en conform de lokale bouwschriften. Ook wordt hier de belangrijkste beslissingen genomen over de materialen die in huis zal gebruikt worden en de indeling van het huis. 

Het leggen van de fundering

De fundering is letterlijk de basis van je huis en daarmee ook het belangrijkste onderdeel en valt niet te missen voor de constructie. Afhankelijk van het type grond en de grootte van het gebouw kan gekozen worden voor verschillende soorten funderingen. 

Opbouw en structuur

Als de fundering is gelegd komt de opbouw en structuur. Dit bestaat uit bijvoorbeeld het bouwen van de muren, en vloeren en het monteren van het dak. Kies de juiste voor de muur of voor de vloeren. Wordt je huis in Groningen gebouwd? Koop dan bijvoorbeeld PVC vloeren in Groningen of ander soorten vloeren in Groningen. Mocht er dan toch iets mis zijn is het makkelijk om dit te bespreken bij de winkel waar de vloeren zijn ingekocht. Verder is dit de stap waar het huis getransformeerd wordt van een plattegrond naar de realiteit. 

Vloer

Installaties

Voordat de binnenwanden gesloten worden, moeten belangrijke systemen zoals elektriciteit en loodgieterij geïnstalleerd worden. Het is belangrijk om er goed op te letten dat dit juist wordt geïnstalleerd en voldoet aan alle veiligheidsnormen en bouwvoorschriften. 

De afwerkingsfase

In de afwerkingsfase worden de details toegevoegd zoals vloerbedekkingen of een mooie lak verf op de muur. Ook worden deuren, ramen en kasten geïnstalleerd om het huis mooi aan te kleden en er sfeer in te brengen!

De laatste inspectie

Voordat het huis volledig klaar is moet er nog een inspectie komen van bouwautoriteiten. Hierbij wordt gecheckt of het huis voldoet aan alle bouwautoriteiten en alles volgens plan is uitgevoerd. Als dit allemaal is goedgekeurd is het huis af en klaar om in gewoon te worden.

Elke fase bij het bouwen van een huis vereist kennis, aandacht en detail met zich mee om het huis te kunnen bouwen die je graag wilt. Onderschat niet alle stappen waarbij elke stap weer invloed heeft op de ander. Volg deze goed en geniet daarna van jouw droomhuis!