Tuin

Rabat in verschillende soorten hout

Taal is en blijft een fascinerend iets. Het zit vol met woorden die een bekende duiding hebben, terwijl je dacht dat je het op een hele andere manier zou kunnen of moeten omschrijven.
Etymologie is echter niet iets waar we uitgebreid willen stilstaan. Dan kun je er namelijk beter een woordenboek bij pakken en op avontuur gaan in eigen taal. Of in een andere, natuurlijk.

Nee, we gaan het hier hebben over wat rabat precies is. Namelijk een specifieke manier van planken verzamelen en stapelen om daar de mooiste dingen van te maken. Sterker nog, deze manier van opbouw is heel bekend, populair en zul je waarschijnlijk al heel vaak hebben gezien! Het heeft alleen een speciale naam. Het wordt ook wel potdekselen genoemd, aangezien de planken over elkaar heen lijken te vallen. En nee, het is helemaal niet vreemd indien je ook daar nog nooit van je levensdagen van gehoord had. Maakt echt niet uit. Leer je nog ‘s wat.

Rabatdelen

Wat zijn dat precies? Nou, planken, simpel uitgelegd. Oké, die hebben natuurlijk wel een aparte vorm. Aan de bovenkant bevindt zich een geschulpte rand en aan de onderkant een groef. Het laat zich waarschijnlijk al raden dat je die randen en die groeven heel erg gemakkelijk met elkaar kunt verbinden. En zo krijg je dus een opeenstapeling van potdekselplanken. Oftewel rabatdelen. Ze zijn in allerlei houtsoorten verkrijgbaar maar uiteraard wil je het liefste gebruik maken van de meest duurzame. Zeker wanneer de constructie die je opbouwt buiten komt te staan.

potdekselen
Weet jij wat potdekselen is?

Constructies

Er zijn keuzes te over met een Zweeds rabat in het zwart of welke andere kleur dan ook. Hiermee kun je onder andere gevelbekledingen, schuttingen en blokhutten mee opbouwen. Dankzij de manier waarop de planken in elkaar schuiven, blijft de constructie heel lang staan en kan die doorgaans tegen een stootje. Zeker wanneer je, zoals we al aangaven, de meest duurzame planken uitkiest.

Voordelen

Hoe zit dat dan precies, tegen dat stootje kunnen? Nou, de planken lopen schuin af en zorgen daarmee voor een perfecte afwatering. En daar komt nog bij dat regen en wind niet door de planken heen kunnen, aangezien er tussen deze houten onderdelen en de stijl waaraan ze bevestigd zijn geen openingen zitten. Hierdoor profiteer je van een zeer gedetailleerde afwerking en maken pottenkijkers geen kans om je privacy te schenden! Niet via de planken, in elk geval. Natuurlijk kan er een raampje in je ontwerp zitten. Dan zijn gordijnen wellicht een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *