Klussen

Alles over een NEN 2580 meetrapport

Ben jij benieuwd wat een NEN2580 meetrapport exact inhoudt en waarom het zo belangrijk is om het gebruiksoppervlak te weten voordat je investeert in een pand? Sinds een aantal jaar is de NEN2580 meting een verplichte meting om uit te voeren voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan. Dit komt omdat het een rapport is dat zo nauwkeurig mogelijk aangeeft hoe een pand is ingedeeld. We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Wat houdt een NEN2580 meting in?

Het NEN2580 is een meetrapport dat gebruikt wordt voor woningen en panden. NEN staat voor het Nederlandse Normalisatie Instituut. Dit instituut waarborgt de veiligheid en kwaliteit van diensten, producten en ook panden. Het instituut heeft verschillende regels opgesteld rondom brandveiligheid, het bewaken van persoonsgegevens en het opmeten van woningen. Wanneer we het hebben over NEN2580, dan hebben we het over een van de regels die het instituut heeft opgesteld rondom het opmeten van een pand. In deze meting is er met allerlei verschillende factoren rekening gehouden. Het resultaat is een uitgebreid en overzichtelijk rapport waar je inzicht krijgt in onder andere het verschil tussen het gebruiksoppervlak en de volledige oppervlakte.

meten

Waarom is deze meting zo belangrijk?

Het verplichten van de NEN2580 is niet voor niets. Deze meting geeft een zo’n transparant mogelijke kijk op een woning of pand. Deze gegevens moeten vervolgens allemaal worden meegenomen in het vaststellen van een verkoop- of huurprijs en meer. Er wordt in het rapport een belangrijk onderscheid gemaakt tussen bruikbare ruimte en loze ruimte. In het geval van een huurpand, kan er met behulp van deze meting worden vastgesteld wat een eerlijke huurprijs is per persoon, maar ook hoe de servicekosten eerlijk kunnen worden verdeeld. In geval van een verkoop pand, wordt er met behulp van deze meting vastgesteld of de prijs per vierkante meter eerlijk is tegenover de locatie en bruikbare ruimte die je ervoor terug krijgt.

Welke gegevens staan er allemaal in een NEN2580 meetrapport?

Een NEN2580 meetrapport bevat een hoop gegevens, maar deze zijn allemaal overzichtelijk in het rapport verwerkt. In het rapport vind je onder andere informatie over de volledige vierkante meter van een pand, de binnenruimte van een pand, de bouwlaag, de buitenruimte van het pand, de bruto en netto vloeroppervlakte, de algehele vloeroppervlakte, de verhuurbare oppervlakte, de gebruiksoppervlakte en de glaslijncorrectie. De NEN Metingen is een verplichting om te hebben. Heb jij een mooi pand of woning op het oog? Dan kun je dus altijd het meetrapport opvragen om meer inzicht te krijgen in de woning en de ruimte.