Klussen

Betonrot repareren is noodzaak

Het repareren van een betonvloer, is iets wat je niet te lang moet uitstellen, want als het begin er is wordt het steeds erger. Berucht zijn betonvloeren van Kwaaitaal en Manta, deze vloeren zijn in de vorige eeuw veelvuldig gebruikt, en zijn niet zonder bouwkundige problemen. Ten slotte in dit artikel hoe een betonvloer repareren, en dat het beter is om het te laten doen.

Vloeren van Kwaaitaal en Manta

Na de tweede wereldoorlog was er een gigantische woningnood. Die is er nog, maar niet meer in de omvang dat er in één stad honderden woningen tegelijkertijd gebouwd werden. In de tijd dat het wel zo was, dat is ongeveer van 1950 tot 1980, zijn er materialen van matige kwaliteit gebruikt, het ging immers alleen maar om de snelheid. Vloeren van Kwaaitaal en Manta waren kennelijk snel leverbaar, daarom hebben veel woningen uit die periode zulke vloeren.

betonrot repareren
Betonrot laten repareren

Hoe is het te zien?

Betonrot is goed te zien. Als je een bouwwerk van beton bekijkt behoor je geen betonijzer te zien, want betonijzer zit in de beton. Nu wil beton van matige kwaliteit nog wel eens vocht doorlaten, dat komt bij het betonijzer wat gaat roesten, met afspatten van de beton als gevolg. Dan is er wel betonijzer in het zicht, en dit gaat steeds verder omdat het roesten van het betonijzer verder gaat. Uiteindelijk zal het de constructie verzwakken. Daarom is ingrijpen bij de eerste signalen belangrijk. Zodra bij en hoekje of randje van een betonnen bouwwerk, dat kan een vloer zijn, betonijzer in het zicht komt is het belangrijk om direct in te grijpen.

Laten repareren of zelf doen?

Betonrot verhelpen is een specialisme. Er zijn bij de bouwmarkt mortels te koop, het komt dus voor dat iemand zelf betonreparaties doet, maar beter is om het door vaklieden te laten doen. Er zijn bedrijven met een specialisme op het gebied van betonreparaties. Die bedrijven werken over het algemeen met verschillende mortels en systemen.

Het is mogelijk dat een mortel op cementbasis op zich prima is, maar met epoxy beter. Daarbinnen zijn er verschillende systemen om beton te repareren. Kijk dus goed wat de bedrijven tegen betonrot doen. Het enige wat van belang is dat je beton goed bekijkt, mochten er signalen zijn zoals scheuren of betonijzer in het zicht, om dan niets uit te stellen. Na de reparatie door vaklieden kan de vloer er weer jaren tegenaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *