Klussen

Dakrenovatie

Daken gaan over het algemeen enige tientallen jaren mee maar ook dan komt er een eind aan de beschermende functie hiervan. Lekkage, een verminderde isolatie of verrottende onderdelen zijn alarmerende tekenen dat je over dakrenovatie moet gaan nadenken.

 

Inspectie van het dak

Het dak heeft – net als de muren van het huis – een beschermende functie en wordt wel eens ‘de vijfde gevel’ genoemd. Gebreken aan het dak vallen vaak niet op, want zo vaak ziet u het dak immers niet van de bovenkant, maar als ze niet tijdig opgelost worden breidt het probleem zich langzaam maar zeker uit. Een klein lek kan op den duur daardoor ernstige gevolgen hebben en uw hele dakconstructie aantasten.

Bij een plat dak kan er vocht onder de bitumen deklaag komen. Hierdoor ontstaat een continue broeiende plek van vocht wat rotting tot gevolg heeft. Soms is dat aan de buitenkant te zien door een licht opbollende plek maar vaak is er lang niets te zien aan de buitenkant terwijl het rottingsproces zijn gang kan gaan.

Oude dakbedekking (dakpannen, leibedekking. lood- en zinkwerk) kunnen hun functie verliezen, vocht gaan vasthouden en doorlaten. Hierdoor ontstaat het effect van een klamme deken over je huis waardoor overal in huis maar allereerst op zolder en op de balken, vochtplekken (het ‘doorslaan’ van het vocht) en schimmel ontstaat. Ook oude voegen van de schoorsteen kunnen door scheuren vocht doorlaten en zijn uiteindelijk een aantasting van het dak. Het vocht kan ongemerkt zijn weg zoeken door je huis en kan gevaarlijke situaties veroorzaken, zoals kortsluiting en brand.

De dakdekker 

Omdat het zo onopgemerkt en geleidelijk gaat, is een regelmatige controle van het dak, de constructie en de dakgoten nodig. Een erkend dakdekker weet waar hij op moet letten en kan na inspectie precies vertellen wat de conditie van het dak en de onderliggende dakconstructie is. Maak daarom afspraken met hem om uw dak te inspecteren, bijvoorbeeld elk jaar in het voorjaar. Mochten er reparaties nodig zijn, dan is de zomer die volgt een gunstige periode om dit te laten doen zodat u er in de (natte) wintermaanden droog bij zit!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *