Klussen

Klussen die je toch echt beter kunt uitbesteden

Do-it-yourself (DIY) is helemaal hip, waardoor steeds mensen zelf de klushandschoenen aantrekken. Daarnaast wordt alles in het leven duurder, dus waarom niet zelf aan de slag? Zeker mogelijk. Zeker met alle online informatie en video’s is er veel dat je zelf kunt doen. Toch zijn er nog altijd veel klussen waar je meer voor nodig hebt dan twee rechter handen. Waarom? Omdat veiligheid voorop staat en het in sommige gevallen dus beter is om een professional aan het werk te zetten.

De afweging

Bij veel klussen zul je jezelf afvragen of je het zelf gaat doen of het gaat uitbesteden. Bij het verven van een muurtje of het maaien van het gras is deze keuze wellicht sneller gemaakt dan bij het aanpakken van grote klussen en projecten. In principe moet je jezelf hier altijd drie dingen afvragen:

  • In hoeverre heb ik zelf de tijd om het gehele project af te ronden?
  • Hoe zien de kosten voor beide mogelijkheden er uit? Wellicht scheelt uitbesteden niet eens zo veel met zelf alles aanschaffen en tijd vrijmaken.
  • Heb ik de juiste kennis, ervaring en vaardigheden om de klus te klaren?

Kennis, ervaring en vaardigheden

Vooral voor dat laatste punt ben je soms genoodzaakt om het gewoon uit te besteden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Dit kan zijn om kleine ongelukjes, maar ook om grote zaken. Hieronder maken we het onderscheid en geven we je enkele voorbeelden.

Klussen uitbesteden

Kleine klussen, kleine gevaren

Bij kleine klussen gaat het vaak ook maar om kleine gevaren als het niet goed gaat. En natuurlijk willen we niet uit gaan van het negatieve, maar met de veiligheid voorop is het belangrijk hier rekening mee te houden. Denk aan het zelf in elkaar knutselen van meubels. Je wilt tenslotte voorkomen dat je door je bed zakt, de inhoud van je nieuwe kast over de vloer gaat of je je flink bezeert omdat een stoel of bank niet sterk genoeg is.

Grotere klussen, grote risico’s

Daarnaast zijn er zaken die je echt beter niet zelf kunt doen. Zo moet je altijd voorzichtig zijn met elektriciteit. Wanneer je daar zomaar wat aanrommelt, kan dit flinke schade veroorzaken. Een ander voorbeeld is alles wat te maken heeft met de bouw van je woning. Denk aan tweede verdiepingen, daken, metselwerk en een eventuele betonrenovatie. Wanneer dit niet gebeurt en zaken afbreken, afbrokkelen of zelfs instorten, kan dit veel schade aan je woning én jezelf veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *