Klussen

Voor- en nadelen spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is geen raar fenomeen in uw huis. Vaak heeft men dan klachten over de kou, oftewel warmteverlies. Dit komt doordat u waarschijnlijk geen spouwmuurisolatie benut. Het kan zo zijn dat deze ontbreekt, of de isolatie is verouderd materiaal en werkt niet meer optimaal. Het plaatsen van (spouwmuur)isolatie is een groot werk, maar veel bedrijven helpen u daarmee, met als voorbeeld Regio Isolatie. Aan een spouwmuur kleven voornamelijk voordelen, maar er bestaan ook enkele nadelen in het proces. Hieronder leest u daar hier meer over.

Voordelen

Er bestaan veel voordelen voor spouwmuurisolatie. Omdat deze isolatie warmte binnenhoudt en dus de kou tegengaat, bent u minder geld kwijt aan energie voor de kachel of verwarming. Dit bespaart jaarlijks honderden euro’s, wat u daarom aan andere belangrijke aspecten besteedt.

Daarnaast is het hebben van een warm, comfortabel huis heel belangrijk, omdat iedereen zich dan thuis voelt en er aangenaam bij zit. Een kachel helpt daar natuurlijk ook een handje bij, maar de isolatie zorgt ervoor dat er ongemerkt een stroom van warmte binnenkomt en het huis niet meer verlaat.

Verder stijgt de waarde van uw woning aanzienlijk, omdat uw huis een betere isolatie bevat en dus meer waarde heeft. Een geïsoleerd huis is namelijk aantrekkelijker dan een koude en kille omgeving om in te wonen.

Naast het feit dat er waardestijging van uw huis plaatsvindt, creëert u tevens een veel gunstiger energielabel. U bent minder geld kwijt aan verwarming, deze isolatie is goed voor het milieu en u bespaart energie en brandstoffen.

Als u denkt aan het financiële plaatje, denkt u natuurlijk ook aan functionaliteit. Omdat uw huis beter geïsoleerd is, is het daarmee ook gelijk minder gehorig. Omdat isolatiemateriaal niet alleen warmte tegenhoudt, maar ook geluid dempt, hebben u en uw buren minder geluidsoverlast.

Tot slot is uw huis beter beschermd tegen niet alleen kou, maar ook tegen vocht. Het isolatiemateriaal neemt vocht op, wat later weer opdroogt, dus u krijgt geen vochtvlekken in huis. U hoeft deze vlekken dus ook niet weer te reinigen.

Nadelen

Na al de voordelen gelezen te hebben van spouwmuurisolatie, denkt u waarschijnlijk dat er bijna geen nadelen mogelijk zijn. Dit is echter niet waar. Een spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuren van uw huis. Omdat er tijdens het bouwproces ook veel cement bij te pas komt, is het mogelijk van toepassing dat de spouwmuur vervuilt raakt. Dit houdt in dat er nog resten cement en puin in de muren zit. Daardoor is het lastig om de spouwmuurisolatie netjes rond de muren te passen. Dit zorgt ervoor dat er alsnog wat kou en vocht door uw huis stroomt.

Daarnaast is het plaatsen van spouwmuurisolatie niet geheel goedkoop. U denkt aan honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van het type woning waar u in woont. Voor een vrijstaande woning denkt u bijvoorbeeld aan het duurste kostenplaatje, terwijl een flat veel goedkoper is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *