Klussen

Wat doet een onderhoudsmonteur?

Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat een onderhoudsmonteur precies doet, weet je niet precies. Hieronder dus meer informatie over de werkzaamheden van een onderhoudsmonteur. 

Een onderhoudsmonteur is dus zoals het woord het al zegt ‘verantwoordelijk voor het onderhoud’ van machines of installaties. Naast het repareren van machines of installaties als ze stuk zijn, moet er ook de nodige kennis van onderdelen, revisie, veiligheid en certificering aanwezig zijn bij de monteur. 

Taken onderhoudsmonteur

De taken die onder andere vallen onder de verantwoordelijkheden van een onderhoudsmonteur zijn; het repareren van machines, het optimaal afstellen van de machines, het bestellen van reserveonderdelen en nieuwe onderdelen, het controleren en reviseren van machines, het onderhouden van machines, het onderhoud van eigen gereedschap en het rapporteren van eigen werkzaamheden aan de machines en installaties. 

Tip: ben je enthousiast geworden en ben jij op zoek naar een vacature monteur in Haarlem? Kijk dan eens online naar de openstaande vacatures en mogelijkheden.

monteur
Op zoek naar een monteur?

Sectoren onderhoudsmonteur

Een onderhoudsmonteur is voornamelijk werkzaam in de levensmiddelensector, machinebouw, productiesector en de constructie- en staalbouw. Hierin vinden veel werkzaamheden plaats door machines en installaties, waardoor onderhoudsmonteurs onmisbaar zijn in deze sectoren. Een onderhoudsmonteur werkt vaak overdag, maar kan ook dikwijls ’s nachts worden opgeroepen als hij storingsdienst heeft. Een lopende band bij een productiebedrijf kan namelijk niet zomaar uren stil staan bij een defect, want dat kost het bedrijf veel geld. 

Hoe word je onderhoudsmonteur?

Door het volgen van een MBO opleiding in de richting van Mechatronica of WTB op niveau 2, 3 of 4 heb je een goede kans om een mooie baan als onderhoudsmonteur te kunnen bemachtigen. Technische mensen zijn namelijk altijd veel gevraagd op de banenmarkt. Wil je meer en wil je gelijk doorgroeien naar een engineers of managementfunctie? Dan kun je daarna de HBO opleiding werktuigbouwkunde volgen om de kans op doorgroeimogelijkheden fors te vergroten. Zoek jij naar een onderhoudsmonteur vacature in de omgeving van Tilburg? Wellicht is deze vacature monteur in Tilburg iets voor jou.