Klussen

Zo onderhoud je je bulldozer goed!

Bulldozers zijn belangrijke machines op de werkplaats. Dankzij de krachtige motor en rupsbanden kunnen de machines op moeilijk begaanbare terreinen rijden en onder andere grote hoeveelheden zand verplaatsen. Hierbij zijn de rupsplaten belangrijk omdat ze voor extra grip zorgen en het gewicht goed verdelen. 
Het is dus belangrijk om de rupsplaten en het onderstel goed te onderhouden. Hieronder enkele tips en vaardigheden om dit op een goede manier te doen. 

Let op barsten en scheuren

Elke keer als je de bulldozer controleert moet je goed uitkijken naar barsten en scheuren. Deze kunnen vaak voorkomen in de duwarm en in de lassen. Als dit het geval is moet het desbetreffende onderdeel meteen worden vervangen. Let bij zo’n inspectie ook goed op de ramen en de onderdelen binnen de cabine. 

Let op olievlekken

Elke keer als je gehele bulldozer controleert moet je goed uitkijken naar olievlekken. Dit kan namelijk problemen veroorzaken die de werkzaamheid van de machine kunnen verminderen. Het is belangrijk dat je je machine regelmatig oliet maar olie op plekken waar het niet hoort is gevaarlijk. 

onderhoud bulldozer
Hoe onderhoud ik mijn bulldozer?

Let op verbuigingen

Bij het controleren van de rupsplaten zal je zien dat deze iets naar achter buigen. Dit is normaal. Je moet hier wel goed op blijven letten en zo nodig de beschadigde rupsplaat vervangen. Als je dit niet op tijd doet kan de schade voor ergere problemen zorgen. 

Let op slijtage

Als je naar het tandwiel, ook wel sprocket, kijkt zal je zien dat deze na enige tijd erg kunnen slijten. Ze zullen dan deels ingedeukt zijn. Als de sprockets rond de 50% versleten zijn is het tijd om ze te vervangen. De rupsgeleiders kunnen ook snel slijten. Belangrijk is het controleren van de voor- en achterrand. Hier kunnen namelijk stenen tussenkomen waardoor de banden kunnen buigen of breken. Bovendien creëert het stress op het onderstel van de bulldozer. Wat de werking ervan niet ten goede doet. 

Let op het vastzitten van alle moeren en bouten

Belangrijk voor de werking en veiligheid van een machine is de vastheid van de moeren en bouten. Ze moeten zeer zeker niet te los zitten om ongelukken te voorkomen. Bouten en moeren moeten echter ook niet te vast zitten. Als je de moeren en bouten te strak aandraait hou je geen rekening met de effectieve klemkracht wat tot problemen voor de machine kan zorgen. Zorg er dus voor dat je ze aandraait op het voorschrift en dit geregeld checkt. 

Als je geregeld op de bovengenoemde punten let, zal je bulldozer zonder problemen moeten werken. Uitgezonderd van onontkoombare situaties natuurlijk. 

Voor nieuwe onderdelen voor je bulldozer kan je kijken op  www.vematrack.com voor meer informatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *