Tuin

Een nieuw gazon; kies je voor zaaien of graszoden?

Als je een nieuw gazon wilt gaan aanleggen is de eerste keuze altijd, wordt het zelf gras zaaien, of graszoden leggen.
Allebei de opties hebben voor- en nadelen. Met graszoden heb je direct een mooi groen grasveld, als je gras zaait moet je wat meer geduld hebben. Graszoden zijn natuurlijk wel een stuk duurder dan graszaad en een gezaaid gazon is meestal sterker.
Als je gras wilt gaan zaaien, dan kun je dit doen van mei tot augustus. Zaai het liefst in het voor- of najaar, als je in hartje zomer zaait hebben de jonge grasplantjes het zwaar. Na het zaaien duurt het ongeveer vier maanden tot je gazon volwassen is.
Wil je graszoden leggen, dan kan dit bijna het hele jaar door. Je moet graszoden zo snel mogelijk na aankoop leggen, zo heb je de meeste kans dat ze goed aanslaan. Leg graszoden niet als het vriest en liever ook niet in een hete droge zomer.

Welk grasmengsel kies je?

Er zijn verschillende soorten grasmengsels, voor verschillende typen grasvelden. Wil je dat er lekker op het gras gespeeld kan worden, kies dan voor speelgras. Speelgras is er zowel als graszaadmengsel, als graszoden.
Ben je op zoek naar een echt siergazon, om mooi tussen je borders te leggen en ga je er niet zoveel op lopen? Kies dan voor siergras. Is er veel schaduw door bomen, of gebouwen, op de plek van het grasveld, kies dan voor een schaduwmengsel.

nieuw gazon
Heb jij een verzorgd gazon?


De aanleg

Om je nieuwe gazon een goede start te geven, moet je eerst de grond goed voorbereiden. Verwijder onkruid, stenen en oud gras en maak de grond los.  Vervolgens egaliseer je de grond en trap je hem aan. Dit kun je doen met een plank of een roller.
Als je graszoden gaat leggen, zorg dan dat de naden goed aansluiten. Zo zorg je dat ze niet uitdrogen en heb je geen kale plekken in je gazon. Nadat je ze gelegd hebt, druk je ze zachtjes aan. Zo maken de wortels van het gras goed contact met de grond. Je kunt ze aandrukken met een rol, een lange plank waar je overheen loopt, of de achterkant van een schep.
Wil je gras gaan zaaien, zorg dan dat de vogels niet al je zaadjes weg kunnen snoepen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door stokjes met kleine stukjes folie in de grond te prikken. Tegen onkruid kun je een speciale mest met toegevoegde onkruidbestrijder strooien. Zo ondermijnt onkruid jouw nieuwe gazon niet.

Extra aandacht na het aanleggen

De eerste tijd na het aanleggen van je nieuwe grasmat, heeft het wat extra aandacht nodig. Zorg dat het gras niet uitdroogt, want dat is in eerste instantie het grootste gevaar. Geef voldoende water, maar maak de grond niet door en door nat. Dan kan graszaad wegspoelen en wortels van graszoden kunnen gaan rotten.
Twee weken na het zaaien van je gras, kun je de groei wat versnellen met mest. Kies voor een mest met extra stikstof. Na vier weken kun je een langdurig werkende gazonmest strooien. Ook voor graszoden is een langzaam werkende gazonmest goed. De eerste maaibeurt voor je gazon is afhankelijk van het weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *