Tuin

Polycarbonaat terrasoverkapping

Veel mensen vinden het fijn om in de zomer, na bijvoorbeeld een dag werken, lekker buiten te zitten. In de zomer kan het soms zo warm zijn dan het prettiger is om lekker in de schaduw te zitten. Daarnaast kan het in de avond (in Nederland) buiten vaak snel afkoelen. Ook komt het met enige regelmaat voor dat de buitentemperatuur hoog genoeg is om buiten te kunnen zitten maar dat het doordat het regent niet mogelijk is om buiten te zitten. Een terrasoverkapping biedt in deze situaties een uitkomst. Deze terrasoverkapping kan schaduw bieden, houdt de warmte vast en de wind tegen waardoor het eronder niet snel afkoelt in de avond en je kunt er bij nat weer droog onder zitten. Er zijn diverse soorten terrasoverkappingen te koop, waarbij het geraamte kan bestaan uit bijvoorbeeld hout of aluminium en de overkapping uit bijvoorbeeld traditionele golfplaten of polycarbonaat. In dit artikel zal worden uitgelegd wat een polycarbonaat terrasoverkapping is en wat de voordelen zijn ten opzichte van andere soorten overkapping systemen.

Polycarbonaat

Een polycarbonaat terrasoverkapping bestaat uit een bepaald soort, erg sterk, kunststof namelijk polycarbonaat. In tegenstelling tot andere soorten kunststof, kan polycarbonaat hoge temperaturen aan zonder aangetast te worden. Een Polycarbonaat terrasoverkapping bestaat uit kanaalplaten. Deze platen worden zo afgewerkt dat de holle ruimten van de platen niet vuil en/of vochtig worden. Dit wordt gedaan door de open zijden aan de boven- en onderkant met tape af te plakken en te voorzien van aluminium U-profielen. Het materiaal is erg hard, echter is de kans op breuk bij dit materiaal erg klein. Polycarbonaat is namelijk erg buigbaar en flexibel. Hierdoor is het niet alleen makkelijk te monteren maar is het ook erg gemakkelijk op maat te maken met bijvoorbeeld een zaag. Ook kunnen bij het monteren van de platen eenvoudig gaten in het materiaal worden geboord zonder dat de platen stuk gaan. Zelf een terrasoverkapping maken is met dit materiaal dus helemaal niet moeilijk.

Polycarbonaat terrasoverkapping
Polycarbonaat is fantastisch voor een terrasoverkapping.

De eigenschappen

Polycarbonaat terrasoverkappingen worden de laatste jaren steeds meer toegepast. Dit komt vooral omdat polycarbonaat in tegenstelling tot de kunststof dakplaat niet door de zon wordt aangetast. Daarnaast komt er ook geen aanslag voor op dit type terrasoverkapping, zelfs niet na verloop van een aantal jaren. Polycarbonaat kan zowel helder als transparant (zonwerend) worden geleverd. Alle soorten polycarbonaat laten het daglicht op een natuurlijke wijze door. Echter zijn alle polycarbonaat terrasoverkappingen tegen Uv-straling beschermd, waardoor de schadelijke straling wordt tegengehouden. Een variant tussen helder en zonwerend is een uitvoering in opaal. Hierbij wordt circa 40 procent van het licht doorgelaten. De felle zonnestralen worden op deze manier gereduceerd waardoor u aangenaam onder de terrasoverkapping kunt zitten op elk moment van de dag.

De voordelen

Een groot voordeel van polycarbonaat ten opzichte van andere typen kunststof of hout is het onderhoud. Polycarbonaat is onderhoudsvrij. Daar waar hout kan gaan rotten en ander kunststof kan gaan verkleuren of er aanslag op kan krijgen, is het materiaal polycarbonaat hiervoor niet gevoelig. Polycarbonaat terrasoverkapping hebben een gunstige prijs – kwaliteitverhouding. Daarnaast is het door het gewicht, de flexibiliteit en de buigbaarheid makkelijk te plaatsen. Kortom, polycarbonaat is erg geschikt als dakbedekking voor uw terras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *