Woning

Geld lenen voor verbouwen

Nederlanders lenen steeds vaker en meer voor de verbouwing van hun woning. Dat bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van Geldshop.nl onder 21.688 lening-aanvragen die in de eerste vier maanden van 2016 en 2017 werden gedaan. In het onderzoek werd gekeken naar de leenbedragen, provinciale verschillen, leeftijd en gezinssituatie. Vorig jaar deed de intermediair ook al onderzoek naar de hoogte van leningen. Toen was er ook al een stijging te zien in leenbedragen en aanvraagaantallen voor verbouwingen. Leen jij geld voor een verbouwing of spaar je hier liever voor? Dít doet Nederland:

Voorjaarsklussers

Vooral in het voorjaar beginnen veel mensen in Nederland met klussen. Van een nieuwe keuken, badkamer en dakkapel zijn de Nederlanders duidelijk niet vies. De kosten voor een verbouwing zijn vaak hoog, en steeds vaker wordt hiervoor dan ook een lening afgesloten. In het eerste deel van 2017 zijn de lening-aanvragen voor verbouwingen ten opzichte van de eerste vier maanden van 2016 met 41 procent gestegen.

Bedrag lening stijgt

Naast het aantal leningen dat steeg, is ook het gemiddelde leenbedrag omhooggegaan. In de eerste maanden van dit jaar is dat bedrag voor een verbouwing met 17,3% gestegen. Vorig jaar lag het bedrag in die maanden op € 13.694, terwijl dat nu € 16.060 is.

Provincieverschillen

Leenbedragen voor verbouwingen verschillen per provincie. In de eerste maanden van dit jaar werd er in Flevoland met gemiddeld bijna twintigduizend euro het meest geleend. Gevolgd door Groningen (€ 18.936) en Utrecht (€ 18.004). In Zeeland ligt dat bedrag met € 13.555 een stuk lager. Het leenbedrag is op provinciaal niveau gestegen. In Zeeland steeg het bedrag met 6%het minst en in Groningen was de stijging met 48% het hoogst.

51-64-jarigen lenen het meest

Geldshop keek tijdens het onderzoek niet alleen naar leenbedragen en provinciale verschillen, maar ook naar leeftijdsgroepen. Daaruit kunnen duidelijke conclusies worden getrokken: 51- tot 64-jarigen leenden met € 19.431 het meest in de eerste vier maanden van 2017. Gevolgd door de groep van 41- tot 50-jarigen, die gemiddeld het een-na-hoogste bedrag leent, namelijk iets meer dan negentienduizend. Deze laatste groep is ten opzichte van vorig jaar het meest meer gaan lenen: 38%. Dat is opvallend, want hoe ouder je bent hoe lastiger het is om een lening te krijgen. Dit omdat de kans op overlijden groter is en het aflossen van de lening dus een risico loopt. De jongste groep volwassenen – 18 tot 30-jarigen – leent gemiddeld het minst voor een verbouwing; € 10.283. Aanname kan zijn dat ouderen hun ‘droomhuis’ al hebben gevonden en hierin investeren, en dat de jongere groep nog niet de zekerheid heeft om voor altijd in een gekochte, of gehuurde, woning te blijven.

Alleenstaanden lenen minder

Gezinssituaties zorgen ook voor een groot verschil in leenbedragen voor verbouwingen. Ten opzichte van vorig jaar zijn stellen (met kinderen) en alleenstaanden met kinderen meer gaan lenen. Alleenstaanden zonder kinderen zijn met -8% als enige minder gaan geld gaan lenen ten opzichte van vorig jaar. Een stel met kinderen leent dit jaar 34% meer dan vorig jaar. Daarmee laten ze van de verschillende gezinssituaties de grootste stijging in het leenbedrag zien.

Verbouwen
Voor een verbouwing dien je behoorlijk wat spaargeld te hebben.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

Heb jij weleens geleend voor een verbouwing? Er zijn twee mogelijkheden bij het lenen voor een verbouwing: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. Bij een persoonlijke lening ontvangt de lener eenmalig een vooraf gekozen bedrag tussen de € 2.500 en € 75.000, dat met een maandelijks vast bedrag en vaste rente wordt terugbetaald. Een doorlopend krediet biedt de mogelijkheid om vaker dan eens een bedrag op te nemen, tot een vooraf vastgesteld maximaal leenbedrag. Deze vorm van lenen is flexibeler en daarom misschien handiger voor een verbouwing.

Voordelen verbouwen woning

Het lenen van geld voor het verbouwen van de woning kan alsnog voor winst zorgen. Er zitten namelijk een aantal voordelen aan het verbouwen van een woning. Afhankelijk van de soort ingrepen kan het zo zijn dat de woning beter geïsoleerd wordt. Hierdoor wordt de woning vaak meer waard. Dat is gunstig in geval van een eventuele verkoop. Geld lenen voor een verbouwing kan daarom dan ook de moeite van het investeren waard zijn. Betere isolatie zorgt ook voor een lager energieverbruik, wat ook weer geld scheelt. En is een woning meer naar jouw wens? Dan voel je je hier meer thuis, en dat is ook heel wat waard.

Geld lenen of sparen?

Wil jij verbouwen in huis en zou je daar geld voor lenen? Of zou je eerst proberen om het geld op een andere manier bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door te sparen of door het geld via een vriend of familielid te lenen? Geld lenen kost geld, dus het is verstandig om altijd eerst andere mogelijkheden te bekijken! Ga je wel lenen, zorg er dan voor dat je weet welke lening je het best kunt afsluiten en zoek een lening met een lage rente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *