Vloer

Zelf laminaat leggen?

Ga je verhuizen, of ben je de huidige vloer beu en kies je nu voor laminaat? Veel mensen denken dat laminaat gemakkelijk zelf te leggen is. Laminaat is zeker zelf te leggen, maar er komt meer bij kijken dan de meesten denken.

Het uitzoeken van het laminaat

De voorpret begint bij het uitzoeken van het laminaat. Welke kleur, welke groef en welke verbinding vind je mooi? Naast het laminaat zul je ook moeten kijken naar plinten en ondervloeren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft niet iedere laminaat vloer standaard een bijpassende plint. Dit is nog wel even een puntje waar op gelet moet worden.

Voor dat je gaat leggen

Voor dat je aan de slag gaat met het leggen van het laminaat, moet je een (aantal) dag(en) van te voren het laminaat al in de woning leggen. Dit kan gewoon in de verpakking. Het doel is dat het laminaat kan wennen aan de omgeving. De kans dat het laminaat gaat werken maak je hierdoor veel kleiner.

Deel twee van de voorbereiding

Nog voordat je gaat leggen zul je goed moeten nadenken over hoe je de vloer gaat leggen en waar dat je begint met leggen. Wanneer je het laminaat in de lengte richting legt, wordt de ruimte optisch groter / langer. Daarnaast kun je kijken waar je het meeste zaagverlies zult leiden. Denk aan moeilijke hoeken en schuine muren. Denk goed na over waar je begint met leggen, zodat je uiteindelijk de meeste planken heel kunt houden.

Daarna is het een kwestie van leggen. Hier zijn ook weer veel verschillende mogelijkheden in, maar daar zullen we later op in gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *