Woning

Airco installeren: zo bepaal je de beste plek

In steeds meer huizen wordt een airco geplaatst. Deze kun je namelijk niet alleen gebruiken om je huis te koelen maar ook om te verwarmen. Met stijgende energieprijzen kan dit aantrekkelijker zijn dan stoken op gas. Je kunt kiezen voor een mobiele airco of voor een airco split unit met een binnen- en buiten unit. Deze laatste kun je eventueel zelf installeren, maar dit vraagt wel de nodige technische kennis. Als je die niet in huis hebt, begin er dan niet aan en laat de plaatsing over aan en vakman. Die kan ook snel bepalen wat de beste plek is voor de airco. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de binnen- en buitenunit niet te ver van elkaar te plaatsen, des te minder buizen en leidingen zijn er nodig. Zo kan de installatie optimaal gebruik maken van de buitentemperatuur. 

Wat kost een airco?

Je vraagt je misschien af wat een airco kost. Dat hangt natuurlijk af van het soort installatie dat je wilt aanschaffen. Je kunt vaak gebruik maken van mobiele airco’s in de aanbieding dan ben je natuurlijk altijd voordeliger uit. Vooral online zijn er vaak leuke aanbiedingen te vinden waar je van kunt profiteren. Een mobiele airco behoeft ook geen installatie. Je steekt de stekker in het stopcontact en hij werkt. Daarnaast kun je zo’n mobiel apparaat ook plaatsen in de kamer waar hij op dat moment nodig is. Houd er wel rekening mee dat het gaat om omvangrijke apparaten die je niet zomaar even de trap op tilt. 

Waarom is een airco zo populair?

Een airco is populair omdat hij voor een aangename temperatuur in huis zorgt. En dat is niet alleen zo als het buiten tropisch warm is. Een airconditioning kan namelijk ook verwarmen, iets dat veel mensen niet weten. In de winter kun je je woonkamer verwarmen door de airco in te schakelen. Dat kan voordeliger zijn dan de cv-ketel inschakelen omdat stroom vaak goedkoper is dan gas. Om deze redenen zijn vooral mobiele airco’s erg gewild, maar ook een airco split unit kun je voor dit doel gebruiken.