Woning

Tips om je huis energiezuinig te maken

We leven tegenwoordig in een tijd waar klimaatverandering een grote rol speelt en de energieprijzen flink stijgen. In deze tijd moeten we bewuster omgaan met natuurlijke hulpbronnen en is het verbeteren van de energie-efficiëntie van ons huis de manier om dit te doen. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om te zorgen dat je huis energiezuiniger wordt. In deze blog zijn enkele tips die je alvast op weg helpen. 

  1. Isoleer je huis

Een van de beste manieren om energie te sparen is om je huis goed te isoleren. Dit kan om het isoleren van de muren, vloeren of bijvoorbeeld ook spouwmuurisolatie of dakisolatie. Om dit te doen kun je naar een bedrijf gaan bij jou in de buurt die dit regelt. Mocht je bijvoorbeeld in Zwolle wonen kijk dan voor spouwmuurisolatie in Zwolle. Of als je in Haarlem woont voor een spouwmuurisolatie in Haarlem. Zo verminder je warmteverlies en blijft je huis koeler in de zomer. 

  1. Installeer dubbelglas

Enkelglas laat veel warmte ontsnappen waardoor je meer moet stoken om je huis warm te houden. Dit is natuurlijk zonde! Door dubbelglas te installeren of drie dubbelglas kun je erg veel energie besparen. Ook voor de portemonnee is dit fijner. 

  1. Gebruik energiezuinige verlichting 

Je lampen vervangen door energiezuinige LED- lampen kan ook helpen voor energiebezuiniging. Dit komt omdat LED-lampen aanzienlijk minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld oude gloeilampen. Hierdoor bespaar je ook nog eens veel geld doordat je minder vaak je lamp hoeft te verwisselen en opnieuw moet kopen. 

  1. Investeer in energiezuinige apparaten

Kies bij het kopen van nieuwe apparaten zoals wasmachines, koelkasten of vaatwassers voor modellen met een hoog energielabel. Ze zijn in de kosten iets prijziger maar op lange termijn bespaar je weer geld door de energiekosten. 

  1. Maak gebruik van zonne-energie

Een bekende energiebezuiniging is het installeren van zonnepanelen op het dak om groene energie te wekken. Dit is voordeling omdat zonne-energie milieuvriendelijk en hernieuwbaar is. 

Zonne-energie

  1. Gebruik een programmeerbare thermostaat

Een programmeerbare thermostaat kan je huis automatisch regelen op basis van je dagelijkse routines. Zo kan hij bijvoorbeeld de temperatuur binnenshuis s ’avonds naar beneden zetten en s ’ochtends weer aanzetten. Hierdoor bespaar je onnodige energie.

Door deze eenvoudige tips toe te passen bespaar je zowel geld en draag je ook nog eens bij aan een schonere en duurzame wereld. Het begint tenslotte bij jezelf om je ecologische voetafdruk te verkleinen!