VloerWoning

Visgraat vloer aanleggen

De visgraatvloer is de laatste jaren steeds populairder geworden, het is een kwalitatief heel goede vloer, en hij is ook heel makkelijk schoon te houden. Echter is visgraat wel een van de duurdere vloersoorten die je kunt hebben. Het leggen van zo een vloer heeft natuurlijk ook een eigen proces, daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Het legproces

Het leggen van een vloer is al een kunst op zich, maar het leggen van visgraat wordt vaak gezien als echt puur vakwerk, en terecht. Dit vereist expertise, ambacht, en natuurlijk het juiste gereedschap.
Zoals natuurlijk bij iedere legwijze moet het parket eerst acclimatiseren en worden gecontroleerd op potentiƫle beschadigingen. Vervolgens begint het echte werk pas. Elke verpakking met een visgraatvloer bestaat uit 2 helften, je hebt de linkerdelen, en de rechterdelen.

Visgraatparketvloer aanleggen
Om het legproces te vergemakkelijken worden deze delen van elkaar gescheiden zodat je er niet langer over doet dan nodig is. Daarna wordt er een hartlijn bepaald in de desbetreffende kamer, de lijn loopt vaak centraal waar de baan van vloerdelen zo lang mogelijk ondoorbroken kan doorlopen. Vervolgens wordt hier dus de eerst baan gelegd. Je kunt de hartlijn visualiseren door bijvoorbeeld een touw door de ruimte te spannen. Het rechterdeel van baan nummer 1 wordt vervolgens de punt onder het spandraad gegeld, hierna wordt er in de groef van het rechterdeel een linkerdeel geplaatst, hierbij is het belangrijk dat de punt ook onder de zogeheten hartlijn zit. Nu is de eerste V gelegd. Dit proces wordt herhaald tot er een hele baan aan vloer is gelegd, en het proces van banen leggen wordt vanzelfsprekend ook weer herhaald.

Het vervolg

Na de eerste baan is het lastigste/zwaarste gedeelte gedaan, wanneer dit goed wordt voltooid is het zo goed als te garanderen dat de rest ook goed zal lopen. Het enige nadeel van het leggen van een visgraatvloer is dat dit een ongelooflijk precieze en tijdrovende klus is. Het hangt natuurlijk ook van de aard van de ruimte af, maar over het algemeen is dit een lastig expirtise werkje. Zelfs voor een ervaren expert kan dit nog best wel eens een grote uitdaging zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *