Woning

Waarom is ventilatie in je woning belangrijk?

Slechte ventilatie in een huis kan leiden tot meerdere gezondheidsproblemen, waaronder allergische reacties, geïrriteerde luchtwegen of hoofdpijn. Het is dus belangrijk om je huis goed te ventileren. Om gezond te kunnen wonen is het belangrijk dat je huis 24 uur per dag 7 dagen per week ventileert. Net zoals een mens, moet een huis kunnen ademen. Maar hoe doe je dit nou?

Wat is de kern?

De kern van ventilatie is in principe het afvoeren van oude, muffe lucht en het binnenhalen van frisse lucht. Alle levende inwoners van het huis, dus ook je huisdieren en planten, produceren dagelijks ruim 10 liter vocht dat de lucht in gaat. Bij koken en ademhalen komen er ook deeltjes vrij die op den duur kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen.

Hoe kan je je huis ventileren?

In nieuwe huizen is er tegenwoordig bijna altijd één of ander automatisch ventilatiesysteem aanwezig dat er voor zorgt dat er constant verse lucht naar binnen gehaald wordt. Bij oudere huizen zijn dergelijke systemen niet vaak aanwezig, wel zitten er hier vaak ventilatieroosters boven de ramen die ervoor zorgen dat er constant een zwakke luchtstroom door het huis gaat. Het is dus verstandig om deze roosters tegen elkaar open te zetten. Het kan ook voorkomen dat deze roosters niet aanwezig zijn in een huis, dan moet je gaan ventileren via het openzetten van ramen. Hier zitten echter een aantal nadelen aan vast, het ventileren via openstaande ramen is een stuk minder effectief en wordt eigenlijk meer beschouwd als luchten, hoewel dit op zijn tijd ook belangrijk is. Ook is het een stuk minder veilig aangezien inbrekers via deze ramen naar binnen zouden kunnen komen, zorg dus voor een goed veiligheidssysteem. Luchten in de zomer is ook belangrijk om de temperatuur binnenshuis aangenamer te maken, echter geef je vliegende insecten zo wel vrij spel om naar binnen te kunnen vliegen, dit wil je natuurlijk ook voorkomen. Om dit te kunnen voorkomen kan je bij deze ramen een aantal horren laten plaatsen, deze zorgen ervoor dat insecten niet zomaar naar binnen kunnen komen.

 

voorkomen van muggen
voorkomen van muggen

Extra ventileren

Er zijn een aantal momenten waar ventileren nog wat belangrijker wordt, voornamelijk na het douchen, koken en slapen. Bij het koken komt er ook heel veel vocht vrij, zet bij het koken dus altijd de afzuigkap aan en laat deze een tijdje nadat je klaar bent op de zachtste stand nog even doorzuigen, hierdoor wordt er veel oude lucht en vocht afgevoerd. Ook tijdens het slapen en voornamelijk tijdens het douchen ontstaat er vocht, probeer voor langdurige extra ventilatie te zorgen in de slaap- en badkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *