Woning

Zo helpt een brandpreventiebox om je huis veilig te maken

We weten allemaal wel wat de gevaren kunnen zijn van woningbrand. Regelmatig zien we in het nieuws verwoestte huizen voorbij komen. Daarbij komt het helaas ook nog steeds voor dat er dodelijke slachtoffers vallen. Brandpreventie is dus iets wat we zeker serieus moeten nemen in onze woningen. Maar wat heb je daar eigenlijk precies voor nodig? Door te kiezen voor een complete brandpreventiebox heb je alle maatregelen tegen brand direct in huis. We vertellen je graag meer over wat er in zit en waar je dit voor nodig hebt.

Rookmelders

Rookmelders zijn de basis van brandpreventie en veiligheid. Snel op de hoogte zijn van brand en daarom ook snel kunnen reageren is het belangrijkste aspect om enorme schade aan de woning of gezondheid te voorkomen. Rookmelders slaan alarm in een heel vroeg stadium van brand. Daarom zal iedere brandpreventiebox beschikken over dit onderdeel. Hang deze rookmelders minstens op iedere woonverdieping van het huis. Daarnaast is het vaak heel verstandig om ook afgesloten ruimtes te voorzien van een rookmelder, denk bijvoorbeeld eens aan de garage.

Blusmiddelen

Om daadwerkelijk te kunnen reageren op een beginnende brand zijn blusmiddelen nodig. Daarom zit er in een brandpreventiebox vaak een blusdeken of brandblusser. Voor de meeste woningbranden zijn schuimblussers de meest geschikte optie. Ze zijn daadkrachtig en richten weinig nevenschade aan. Een alternatief zoals een poederblusser is ook een daadkrachtig blusmiddel, maar apparaten in de buurt van de gebluste brand worden vaak onbruikbaar.

rookmelder
Plaats altijd een rookmelder in je huis

Koolmonoxidemelders

In veel brandpreventieboxen is ook een koolmonoxidemelder te vinden. Eigenlijk heeft een koolmonoxidemelder weinig te maken met woningbrand. Toch kan dit apparaatje zeker levens redden en zorgt het voor een veiligere woning. Ieder jaar komen er nog mensen om het leven door een koolmonoxidevergiftiging. Koop je een brandpreventiebox en zit er een koolmonoxidemelder bij? Hang deze dan dus zeker op! Bijvoorbeeld in de buurt van de CV ketel of een ander verbrandingsapparaat.

Waar op letten bij aanschaf van een brandpreventiebox?

Het is in eerste instantie belangrijk om te kijken of er voldoende rookmelders aanwezig zijn. Heb je bijvoorbeeld 3 woonlagen, koop dan ook een brandpreventieboxen met 3 rookmelders. Zo voorkom je dat er nog extra producten los bijgekocht moeten worden. Het doel van een brandpreventiebox is toch de eenvoud om alles in één keer in huis te hebben om de woning brandveilig te maken. Daarnaast worden er vaak magnetische montagesets bijgeleverd waardoor boren niet nodig is om de rookmelders te bevestigen. Vind je dit een belangrijk aspect, let hier dan op bij aanschaf. Tot slot is het goed om te kijken of en welke blusmiddelen er bijzitten. Een blusdeken komt goed van pas, maar vaak is een schuimblusser zeker aan te bevelen om ook in huis te hebben. Hoe dan ook, succes met het brandveilig maken van je woning!