Klussen

Wat moet ik doen bij asbest in het dakbeschot?

Asbest dakbeschot laten verwijderen? Dat is heel slim, omdat asbest erg gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mensen. Men is er pas later achter gekomen dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Vooral bij woningen die gebouwd zijn vóór 1993 is er veel asbest in verwerkt. En dat geldt vooral bij daken en dakbeschot. Wat te doen als je kennis krijgt dat je asbest in je dakbeschot hebt?

Welke rol speelt asbest in jouw dakbeschot?

Het kan goed mogelijk zijn dat je asbest in je dakbeschot hebt zitten. Dat is niet direct reden om in paniek te raken. Dat komt omdat het in veel gevallen niet gevaarlijk is. Men gebruikte asbest in dakbeschot voor goede isolatie. Het is hechtgebonden. Dat betekent dat het asbest zit opgesloten in het plaatmateriaal. De asbestvezels komen daardoor niet in de lucht terecht dus je kunt het daarom ook niet inademen.

Hoe asbest te herkennen in je dakbeschot?

Heb je op je dak grijze platen liggen van 3 tot 8 millimeter dik met vezelachtige structuur dan heb asbest in de platen. De kleur is meestal te herkennen aan de wit tot lichtgrijze kleur. In sommige gevallen is dakbeschot te gelijk zichtbaar, maar is het ook goed mogelijk dat het verstopt ligt achter ander isolatiemateriaal. Vermoed je asbest op je dakbeschot? Schakel een specialist in om er zeker van te weten.

dakbeschot
Voorbeeld van een dakbeschot van een woning

Asbest dat onbeschadigd is vormt geen probleem

Asbest is alleen heel gevaarlijk voor de gezondheid van mensen als je er direct in contact meekomt. Blijft het materiaal onder je dakbeschot onbeschadigd dan zijn er geen problemen. Toch kan je ongerust raken als je vermoedt dat je asbest op je dakbeschot hebt. Dat is heel begrijpelijk. Advies is om een specialist in te schakelen en het asbestmateriaal vakkundig te laten verwijderen.

Wat moet je doen als je asbest hebt in je dakbeschot?

In veel gevallen kun je asbest in je dakbeschot lekker laten zitten. Wil je toch asbest dakbeschot laten verwijderen vraag dan het verplichte asbestinventarisatie aan. Dit is verplicht vanuit de overheid om mensen niet zelf asbest te laten verwijderen. Dat is te gevaarlijk en af te raden. Je vindt genoeg gespecialiseerde bedrijven, zoals Gaertner Milieutechniek, die vakkundig asbest verwijderen.