Woning

Zekerheid is veiligheid met vluchttrappen

Het brandalarm gaat af, en nee, dit keer is het geen oefening. Je laat alles liggen en gaat snel naar de nooduitgang. Daar kom je al snel je buurvrouw tegen van de derde verdieping, maar wat een geluk dat er een vluchttrap is. Hierdoor kon iedereen snel en veilig naar buiten komen, zelfs de oude buurman van een verdieping hoger was veilig op tijd beneden. Het gebruik van vluchttrappen is ontzettend belangrijk, het moet in geval van nood zorgen voor een snelle en veilige ontruiming van een gebouw. Maar wanneer is een vluchttrap veilig? En wat voor vluchttrappen zijn er allemaal? Lees snel verder en kom er ook achter waarom vluchttrappen niet mogen missen.

Niet zomaar een trap

Een vluchttrap is niet een normale trap in of buiten een gebouw. Een vluchttrap zal bij brand of een ongeval gebruikt worden om een snelle en veilige ontruiming, voor de mensen die in het gebouw aanwezig zijn. Een brandtrap aan de buitenkant van een gebouw begint soms op de eerste verdieping, dit zodat mensen niet zomaar de brandtrap of de vluchttrap op kunnen. Een andere manier om mensen te weren is de trap van een afsluitbaar hek te voorzien.

Voordelen van een vluchttrap

Vluchttrappen zijn erg weerbestendig en vatten niet snel vlam. Ze kunnen goed tegen het wisselvallige weer in Nederland. Daarnaast zijn ze functioneel ook goed; met de trappen kan je meerdere mensen op laten lopen en is het de veiligste manier om naar een ander niveau te gaan. De trappen zijn op maat gemaakt en daarom geschikt voor alle soorten gebouwen. Op de vluchttrappen heb je geen hoge fysieke inspanning nodig en zijn daarom dus goed geschikt voor oudere mensen. Ook heb je vaak de mogelijkheid om de vluchttrappen kindvriendelijk te maken doormiddel van lage handgrepen.

noodtrap
De voordelen van een vluchttrap

Verschillende soorten vluchttrappen

Er zijn vele soorten vluchttrappen. Ze worden meestal van gewapend beton, aluminum of staal gemaakt. Hierdoor zijn ze weerbestendig goed en kan de vereiste tijd voor het ontruimen van een gebouw behaald worden. Zo heb je ook vluchttrappen die pas beginnen op de eerste verdieping met een uitschuifladder of met een hek eromheen. Daarmee worden ongewenste mensen buiten gesloten en kan de deur alleen van binnenuit worden losgemaakt.

Zekerheid is veiligheid

Iedereen wilt zich veilig voelen in een gebouw. Als is het op school, je werk of je thuis. Er moet altijd een mogelijkheid zijn om veilig een gebouw te kunnen ontruimen. De oplossing is een vluchttrap, zo kan je in geval van nood altijd veilig het gebouw verlaten. De specialisten van Spiltrap Centrum ontwerpen jouw vluchttrap volledig op maat. Daarnaast houden ze ook rekening met de bouwvoorschriften van BIM en het bouwbesluit. Stel een vluchttrap niet langer uit, maar ga voor zekerheid. Want zekerheid is veiligheid.