Woning

Zonnepanelen kopen: hoe bepaal je het aantal panelen?

Met een zonnepanelen test kan je gelijk zien hoeveel zonnepanelen er voor jouw dak nodig zijn. Je moet immers bij de aanschaf van zonnepanelen rekening houden met het juiste vermogen wat je op je dak laat plaatsen. Iedereen wil immers een installatie hebben die genoeg energie levert voor jouw huishouden. We keken voor je naar een manier om het aantal zonnepanelen te berekenen wat er nodig is. 

Weet wat je verbruik is 

Om te meten hoeveel zonnepanelen je gaat aanschaffen moet je eerst weten wat jouw verbruik is. Daarbij kijk je niet alleen naar de cijfers van één jaar. Wanneer je een goed beeld wil krijgen van jouw verbruik neem je de verbruiksresultaten van vijf jaar. Je telt de verbruiksresultaten bij elkaar op waarbij je rekening houdt met een eventueel dubbel telwerk. Vervolgens deel je het totaal door vijf en de uitkomst daarvan is je gemiddelde verbruik in een jaar. 

Extra zaken die jouw verbruik bepalen 

Uiteraard zijn er ook extra zaken waarmee je rekening moet houden bij jouw verbruik. Zo kijk je onder andere naar een hybride warmtepomp wanneer je die gaat aanschaffen of een elektrische auto. Dit zijn zaken die jouw verbruik mede zullen gaan bepalen in de toekomst. Het verbruik op jaarbasis calculeer je in bij jouw jaarlijkse verbruik. 

zonnepanelen test
Zonnepanelen laten aanleggen?

Kijk naar het vermogen van jouw zonnepanelen 

Nu is het tijd om te gaan kijken naar het vermogen van de zonnepanelen. Dit is iets wat van groot belang is. De meeste mensen kiezen voor monokristallijn zonnepanelen. Dit zijn panelen met een verbruik wat rond de 335 Wattpiek per jaar ligt. De opbrengst van een paneel is in ons land gemiddeld 0,9 maal het aantal Wattpiek. Je komt dan uit op een energieopbrengst van 335 maal 0,9 = 301,5 Watt per jaar. Voor een energieverbruik van gemiddeld 3500 kWH  heb je dus 3500 gedeeld door 301 = 12 zonnepanelen nodig. 

 

Doe de zonnepanelen test met jouw dak

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen moet je als laatste kijken naar de windrichting waarop jouw dak is georiënteerd. Een dak op het zuiden zal veel meer zon vangen dan een dak op een andere windrichting. Dit kan het aantal zonnepanelen positief beïnvloeden.