Woning

Zorg voor veiligheid met nieuw sloten

Is het oude slot verroest, is het slot verouderd en daardoor eenvoudig door inbrekers te open of – erger nog – is er inmiddels al ingebroken? Dan is het de hoogste tijd om nieuwe sloten te plaatsen.

Een nieuw slot plaatsen is niet heel ingewikkeld maar heeft u twee linkerhanden, dan kan een erkend slotenmaker in mum van tijd uw huis voorzien van nieuw hang- en sluitwerk. Vooral het vervangen of plaatsen van een slot in een kunststof – of metalen deur is een lastige klus. Een slotenmaker heeft de juiste apparatuur en weet wat hij doet, laat het daarom aan hem over.

Betreft het de vervanging van een oud slot voor de buitendeur, dan is een cilinderslot een uitstekende keuze. Zorg ervoor dat het een veiligheidskeurmerk en het hoogst aantal sterren heeft. Het aantal sterren op de verpakking geeft aan hoe lang het gemiddeld duurt om het slot open te breken. Hoe meer sterren, hoe langer het duurt om een slot te forceren.

Soms is het nodig om met een beitel de ruimte van het oude slot iets groter te maken om het nieuwe slot goed te laten passen. De slotenmaker tekent op de deur de nieuwe afmetingen af en haalt dan voorzichtig het overtollige hout weg.

Zit in de deur al een cilinderslot en zijn daarvan de sleutels verloren of is het onbekend wie er in het bezit is van een sleutel, dan kunt u alleen de cilinder laten vervangen.

Om het inbrekers nóg moeilijker te maken is de aanschaf van een veiligheidsbeslag aan te raden. Dit is een verhoogde afdekking rondom het slot. U kunt hierbij kiezen tussen beslag mét of zonder deurgreep of deurknop. Het veiligheidsbeslag heeft géén bevestigingsschoeven aan de buitenkant van de deur waardoor inbrekers deze niet kunnen verwijderen.

Naast het plaatsen van dit ‘hoofd-slot’ kunt u overwegen om extra sloten, zgn. ‘bijzetsloten’ aan te schaffen: kleine cilindersloten die u zowel boven- als onderaan de deur plaatst. Ook deze sloten zijn met een veiligheidskeurmerk te koop en kunt u voorzien van een veiligheidsbeslag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *