Geen categorie

Handige tips als wilt werken met een draaibank

Een draaibank is een machine die roteert rond een metalen stuk om uiteindelijk een symmetrisch stuk te krijgen. Je krijgt dus meestal een cilindervormig stuk metaal eruit. Het is lastig om zo een draaibank te gebruiken, vooral een draaibank cnc. Wanneer je wel eens een kantbank gebruikt hebt, kan je hiermee ook overweg. Veiligheid is een topprioriteit bij het kiezen van de beste houtbewerking bit, en net als bij elk ander elektrisch gereedschap kan het dragen van een veiligheidsbril een topprioriteit zijn voor de veiligheid. Veel risico’s verbonden aan draaibanken kunnen worden veroorzaakt door gevaarlijke werkomstandigheden, zoals onjuist geklemde werkstukken en losse kledingstukken, dus deze  moeten van tevoren worden bevestigd. U dient ook de gebruikershandleiding aandachtig te lezen om de relevante beveiligingsprotocollen te begrijpen. Door de draaibank op de taak af te stemmen, wordt deze eenvoudiger te bedienen.

 

De draaibank correct instellen

 

Zorg ervoor  dat de draaibank correct is geconfigureerd voordat u het werkstuk installeert of de machine inschakelt. Dit kan bijvoorbeeld het bevestigen van de gereedschapsset of het reinigen van de draaibank zijn voordat u met het werk begint. Voordat de draaibank wordt gestart, moet het gereedschap ook worden verwijderd van het gebied waar het werkstuk draait en moeten alle grote objecten en gereedschappen worden verwijderd. Bij het kiezen van een werkstuk moet de operator ervoor zorgen dat het niet te groot of te klein is voor de machine. U moet het werkstuk ook vastzetten met de juiste boorkop configuratie en bevestigingsmiddelen. Voor een goede werking van de draaibank moeten de klemmen en ondeugden geschikt zijn voor een bepaald werkstuk. Na installatie is het meestal belangrijk om het werkstuk met de hand te draaien, zodat het de goede werking van de draaibank niet hindert.

 

De juiste draaisnelheid instellen

 

Voor effectief draaien is het dus een noodzaak om de juiste draaisnelheid af te stemmen op het werkstuk. De meeste draaibanken specificeren effectieve snelheden voor een verscheidenheid aan  materialen. Zo worden vaak lage snelheden  gebruikt voor het voorbewerken en vaak hoge snelheden  voor het nabewerken. Voordat u het gereedschap op het werkstuk aanbrengt, moet u ook letten op de draairichting. Na het starten van de bewerking van de draaibank, moet de bediener van de draaibank optimaal scherpe en gehoekte gereedschappen gebruiken. Wanneer het gereedschap niet scherp genoeg is kan dit gevaarlijke werkomstandigheden veroorzaken en moet het gereedschap en de machine al snel worden vervangen of geslepen. Vooral bij het werken met ongelijke materialen zoals hout, is het meestal nodig om het gereedschap niet te diep te snijden. Bij het schuren is het belangrijk om beide handen te gebruiken en het papier niet om het werkstuk te wikkelen.

De draaibank uitzetten na gebruik

 

Wanneer het werk is voltooid, moet u de machine uitschakelen. Het is hierbij belangrijk om het gereedschap uit de weg te ruimen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. De machinist van de draaibank moet  wachten tot het werkstuk volledig tot stilstand is gekomen voordat hij het loslaat. Het verplaatsen van het werkstuk kan krassen en ander letsel  veroorzaken, dus wees voorzichtig hiermee. Verwijder grote delen van de draaibank die tijdens het proces mogelijk zijn losgekomen. Op deze manier moet het gebruik van een draaibank makkelijk te doen zijn en met zo weinig mogelijk ongelukken. U kunt nu dus aan de slag met het bewerken van metaal in de vorm van cilinders.