Geen categorie

Wat is een bouwkundige keuring?

Om de bouwtechnische staat van een woning vast te stellen, moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Als deze keuring is gedaan krijg jij van een bouwtechnisch expert een rapport overhandigt met alle gebreken. Dit betekent dat er geen verrassingen jou meer te wachten staan in de toekomst. 

Hoe gaat een bouwkundig expert te werk? 

De bouwkundige expert zal kijken naar alle gebreken van het pand met voorname naar elementen zoals kozijnen, vloeren en ramen. Dit wordt allemaal onderzocht door middel van een visuele inspectie en in kaart gebracht in het rapport. Ook worden hierbij de kosten van alle deze herstelprojecten en van het onderhoud in het rapport verwerkt. 

Waarom een bouwkundig rapport? 

Zoals hierboven al beschreven biedt het hebben van een bouwkundig rapport zekerheid. Je weet precies waar je aan toe bent met het kopen van een woning. De kosten van de herstelwerkzaamheden van de woning staan namelijk allemaal in het rapport. Daarnaast heb je voor sommige hypotheekverstrekkers een bouwrapport nodig. Vaak is hier sprake van bij een hypotheek met NHG garantie. Zij willen dan graag weten hoeveel kosten jij nog kwijt bent aan het herstellen van de woning. 

Wanneer is het beste moment? 

Het beste moment voor het uitvoeren van een bouwkundig rapport hangt nogal af van de omstandigheden. Zijn er niet veel andere kopers op de loer en heb je daardoor tijd voor een bouwkundige keuring? Laat dit dan doen voor dat je een bod doet. Als er veel herstelwerkzaamheden naar voren komen kun jij je bod verlagen. De verkoper moet hier dan wel op reageren aangezien jij het zwart op wit hebt staan in het rapport. Als er wel veel andere kopers op de loer liggen kun je het ook laten uitvoeren nadat je een bod hebt gedaan. Let echter wel op bij kopers die snel een lager bod aannemen. Het kan zijn dat er dan veel verborgen gebreken zijn in de woning.