Geen categorie

Zonnepanelen zelf installeren: is dit verstandig?

Wanneer je zonnepanelen wilt nemen, heb je allerlei zaken om uit te zoeken. Is je dak geschikt voor zonnepanelen? Daarnaast moet je uitzoeken welke panelen je wilt en hoe je die gaat aanleggen. Laat je dit door een specialist doen? Of pak je het liever zelf aan? Dit zijn vragen die je aan de hand van een aantal simpele stappen gemakkelijk kan beantwoorden voor jezelf. Op die manier kan je goed bepalen of je zelf de juiste persoon bent om dit te doen. Dit hoeft niet heel moeilijk te zijn. 

Zonnepanelen installeren, wat heb ik nodig?

Het eerste wat je moet weten is dat er voor het monteren van de zonnepanelen wel wat werk nodig is. Je moet bijvoorbeeld veilig op het dak kunnen werken. Daarnaast heb je de gereedschappen nodig om het frame te leggen, maar ook om de elektrische kant aan te sluiten. Alleen wanneer je al die verschillende takken beheerst is het slim om zelf de zonnepanelen te installeren. Als er iets is waar je geen verstand van hebt, kan het misschien beter zijn om een ander in te schakelen. Kies bijvoorbeeld voor een specialist als Zonduurzaam. Zo weet je zeker dat zonnepanelen op de juiste manier geïnstalleerd worden, waardoor je profiteert van maximaal rendement.

zonnepanelen plaatsen
Wil je zonnepanelen plaatsen?

Let op de veiligheid

Zorgen voor optimale veiligheid is wel heel belangrijk. Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Het verschil tussen jou en de ervaren installateur is dat die weet hoe het is om op een dak te werken en daar dus ook de middelen voor heeft. Denk bijvoorbeeld aan het werken met valbescherming. Maar denk ook aan het veilig aansluiten van de elektriciteit. Dit kan namelijk ook heel veel gevaar opleveren wanneer dit niet goed wordt gedaan. Alle reden om daar dus wel echt goed over na te denken voor je aan de klus gaat beginnen.

Zonnepanelen leggen voor optimale opbrengst

Het is ook belangrijk om te zorgen dat de zonnepanelen precies juist komen te liggen. Het is bekend dat een klein verschil in de hoek waaronder de panelen komen te liggen al een groot verschil in de opbrengst kan betekenen. De specialist weet natuurlijk precies hoe de zonnepanelen afgesteld moeten worden ten opzichte van het dak. Zelf ben je daar wel wat langer mee bezig. Misschien lukt het je zelfs wel helemaal niet. Ook de plaatsing van de andere elementen weegt hier natuurlijk in mee. Het is dus zeker belangrijk om eerst goed na te denken over hoe dit precies moet.