Klussen

De trap schilderen

Een trap in een woning wordt intensief gebruikt. Zeker in huizen waar de slaapkamers en de badkamer zich op een andere etage bevinden dan het woongedeelte. De trap wordt dan meerdere keren per dag betreden. Het gevolg van dit intensieve gebruik kan zijn dat de verf op de trap beschadigd. Ook wanneer je spullen van de ene naar de andere etage verplaatst, bestaat er een kans op ongelukjes. Er kunnen krassen ontstaan of putten en deukjes, wanneer je per ongeluk iets laat vallen of tegen de trap stoot. Een nieuw likje verf kan je trap weer als nieuw doen lijken. Hoe pak je het schilderen van een trap aan?

Kies het juiste verftype en de goede kleur

Omdat de trap aan slijtage onderhevig is door het intensieve gebruik, is het aan te raden om te kiezen voor een verftype met een harde toplaag. Een vloercoating met twee componenten is een geschikte keuze. Met deze coating breng je in een keer zowel een basislaag als een verharder aan op de trap. De verharder in deze verfsoort beschermt de trap tegen beschadigingen. Ook kun je kiezen voor een ander verftype en deze vervolgens aflakken met een transparante lak. Je bent dan wel langer bezig en het kost meer tijd. Heb je al nagedacht over welke kleur je de trap wilt geven? Wil je dat de trap een neutrale uitstraling heeft of wil je juist dat deze de blikvanger van je hal wordt?

De trap schilderen
Het schilderen van de trap kan al gauw voor een hele andere sfeer zorgen

Tref goede voorbereidingen voor een mooi resultaat

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om te onderzoeken wat de huidige staat van je trap is. Als er forse beschadigingen aanwezig zijn in de vorm van putten, dan is het raadzaam om deze eerst te plamuren voordat je op verven overgaat. Als de oude verflaag is afgebladderd, verwijder deze dan eerst. Als je alle grove oneffenheden hebt bijgewerkt, dan kun je de trap goed schuren. Door het opruwen van de ondergrond, zal de nieuwe verflaag beter hechten. Ontdoe na het schuren de trap van stof en vuil met een vochtige doek. Als je een beetje ammonia aan het water toevoegt, dan verwijder je ook vet. Je krijgt dan het mooiste resultaat.

Het schilderen van de trap

Bij het schilderen van de trap kun je het best kwasten en rollers gebruiken. Met de kwasten schilder je de kleine oppervlakten, zoals de hoekjes van de treden. De roller is ideaal voor wat grotere oppervlakten, zoals de treden. Houd er rekening mee dat het enige tijd duurt voordat de verf gedroogd en uitgehard is. Je kunt als je de trap in een keer helemaal verft, voorlopig dus niet van de ene verdieping naar de andere. Als oplossing kun je de trap in twee keer schilderen. Als je bij het schilderen van de treden telkens een trede overslaat, dus de treden om en om verft, dan kun je altijd nog naar boven en naar beneden. Als je meerdere lagen aanbrengt, omdat de verf niet dekkend genoeg is, schuur dan na de eerste verflaag de trap even licht op. Zo hecht de tweede laag beter en dit maakt dat je een mooier eindresultaat krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *