Tuin

Een eigen overkapping in de tuin

Indien je graag buiten wilt genieten van de tuin, indien het weer het toelaat, is het heerlijk wanneer je een terrasoverkapping hebt. Wanneer je in een huis woont die voorzien is van een mooie tuin en terras, maar geen overkapping heeft, is het verstandig om er een overkapping te maken. Indien het op het terras tijdens de zomerdagen te warm is om er te zitten zal zo’n overkapping een fijne schaduw kunnen brengen. Indien je zelf de overkapping wilt maken, moet je eerst een goede tekening maken, zodat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan tijdens het bouwen. Omdat je al kunt uitgaan van het terras heb je alleen de staande delen en het dak nodig.

Het opbouwen van de overkapping.

Je plaatst eerst de eikenhouten palen. Omdat deze palen de fundering zijn van je overkapping moeten deze palen zeer stevig vastgezet zijn. Zorg ervoor dat de delen van de palen die in grond staan goed zijn voorbewerkt, zodat ze niet kunnen rotten. De staanders moeten precies recht en op de juiste plaats staan om de dakbalken te dragen. De dwarsbalken moeten op de juiste afstand worden geplaatst om de platen, die je op de overkapping aanbrengt, te kunnen dragen. De afstand van de balken moet in het midden van de ene balk naar het midden van de andere balk de breedte hebben van de platen die erop worden bevestigd.

Wanneer de balken allemaal zijn aangebracht, kunnen de platen van het dak worden aangebracht. Dat kunnen kunststof platen zijn of verstevigd glas. Door melkglas te gebruiken, heb je tijdens de zomermaanden minder last van de zon.

Een eigen overkapping in de tuin
Een overkapping zorgt dat je zo lang mogelijk kan genieten van je tuin

Langer genieten van de overkapping

Het is vrij eenvoudig als je de overkapping hebt om eventueel de zijwanden dicht te maken. Indien je dat doet en aan de voorzijde een schuifwand plaatst, kun je lang van de tuin genieten. Je kunt dan ook, indien het wat koeler wordt, toch in de serre blijven zitten. Wanneer je de schuifwand helemaal opendoet, is het net alsof je toch in de tuin zit. Bij een overkapping of een serre is het belangrijk dat je zorgt voor een goede afvoer. De regen moet via een aangebrachte goot in een afvoerpijp terecht komen.
Indien je de juiste handelingen verricht, kun je jarenlang plezier hebben van een overkapping of eventueel de serre die je zelfgebouwd hebt. Zorg voor de opbouw van goede materialen en kom je er bij het opbouwen zelf niet helemaal uit laat je dan bijstaan door een goede vakman. Dat is zeker nodig, indien je met schuifwanden gaat werken en (dubbel) glas gaat plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *