Klussen

Oude stoelen opknappen

Van iets ouds iets nieuws maken is echt een trend en stoelen zijn wel een heel dankbaar object. Je hebt er immers altijd nodig en ze zijn bij de kringloop vaak spotgoedkoop te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is een beetje fantasie, creativiteit en natuurlijk voldoende tijd.

Schilderen

De meest eenvoudige en makkelijke manier om een stoel op te knappen is deze gewoon een likje verf te geven. Hoe? Door hem eerst goed op te schuren en vetvrij te maken. Vervolgens een leuk kleurtje uit te zoeken bij de bouwmarkt of verfspeciaalzaak en gewoon aan de slag te gaan. Wist je dat je met textielverf zelfs stoffen stoelen een heel ander gezicht kunt geven?

Stofferen

Je kunt er ook voor kiezen om de stoffen bekleding van een stoel te vervangen door een nieuw en fris stofje. Vaak kun je op de markt terecht voor een leuk kleurtje of printje en de stoel zo opknappen. Natuurlijk is het ook eenvoudig om een hele nieuwe stoelhoes te maken in een kleur of patroon naar keuze. En het kan zelfs erg leuk zijn als de stoelen in de kamer meerdere verschillende maar wel bij elkaar passende hoezen hebben. Bovendien kun je een stoelhoes gemakkelijk vervangen!

Beplakken

Helemaal hip is het om met bijvoorbeeld decorpage pasta de stoel helemaal te beplakken met krantenknipsels of tijdschrift knipsels. Leuk met bijvoorbeeld afbeeldingen uit strips of stukjes tekst uit je favoriete boek. Vergeet dan vooral niet de stoel een paar keer goed af te lakken zodat hij tegen een stootje kan en jarenlang meegaat!

Whitewash

Echt een trend is de whitewash verf gebruiken op de stoel. Zo wordt de stoel niet hagelwit, maar heeft het een nostalgische en eigenlijk ook wel romantische uitstraling gekregen. Het lijkt eigenlijk nog veel ouder dan het al was en geeft meteen sfeer aan een kamer.

Oude stoelen opknappen
Een likje verf en de oude stoel ziet er weer uit als nieuw!

Fietsenband vlechten

Heb je een oude stoel gevonden waar een rieten of bamboe zitting in zit die al een beetje versleten is dan kun je deze heel erg leuk opknappen door gebruik te maken van binnenbanden van de fiets. Knip deze in stroken en vlecht deze zodat er een stevige zitting ontstaat. Aan de onderzijde vastzetten met nietjes en als je de stoel daarna ook nog eens strak in de lak zet heb je van een ouderwetse stoel ineens een moderne stoel gemaakt!

Patineren

Patina kun je bij de hobbyspeciaalzaken in verschillende kleuren krijgen. Je verft de stoel eerst in een kleur naar keuze, vervolgens doe je er patina overheen en met een doekje wrijf je het een beetje op. De stoel krijgt hierdoor een antieke uitstraling in de kleur die je zelf uitgekozen hebt. Ook deze stoel moet je weer aflakken.

Sponzen

De stoel eerst schuren en in de grondverf zetten. Vervolgens breng je met een spons de kleur aan die de stoel moet krijgen. Dit doe je door te deppen, de stoel zal een spikkelpatroon krijgen. Eventueel aflakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *