Klussen

Glasvezelbehang aanbrengen

Voordat we je uitleggen hoe je glasvezelbehang aanbrengt vertellen we je eerst welke materialen je nodig hebt. Dat zijn voor glasvezelbehang geschikte lijm, een vachtroller en kwast, een rubberen roller en kunststofspatel, en een metalen liniaal en stanleymes. En indien nodig gebruik je ook voorstrijk of fixeermiddel.

Ondergrond voorbereiden

Voordat je begint met behangen controleer je de ondergrond op gaten en scheuren, die je eerst schoonkrabt, schuurt en borstelt, en vervolgens met een plamuurmes vult met speciaal vulmiddel. Verder zorg je ervoor dat de hele muur vlak, droog en vetvrij is, en maak je de muur schoon met water met een kleine scheut ammonia.

Als de ondergrond zuigend werkt is het aan te raden deze een voorbehandeling te geven met voorstrijk. Daardoor neemt de zuigende werking van de muur flink af, verliest de lijm niet zijn kracht en zal het glasvezelbehang goed hechten.

In geval van een poederende ondergrond is het verstandig om na het schoonmaken de muur te behandelen met fixeermiddel.

Glasvezelbehang aanbrengen
Glasvezelbehang is erg sterk

Glasvezelbehang aanbrengen

Vervolgens begint het behangwerk zelf. U maakt banen op maat, dat wil zeggen de gewenste lengte met tien centimeter extra om de baan mooi te laten aansluiten op de muur. Wat je van een baan overhoudt verwijder je als het behang overal goed strak op de muur zit.

Met de vachtroller breng je een ruime laag lijm aan op de muur. De kwast gebruik je voor de hoeken en de boven- en onderkant van de muur. De lijm breng je iets verder aan dan de baan breed is. Zorg er voor dat goed verdeeld is over de hele oppervlakte, lijm voor glasvezelbehang kan je namelijk niet alsnog aanbrengen als het behang al op de muur hebt aangebracht. Wanneer je het behang later gaat schilderen zal de verflaag gaan barsten.

Als je een baan aanbrengt druk je het behang goed in de lijm. Met behulp van de spatel strijk je ontstane luchtbubbels van binnen naar buiten weg. Met de roller druk je de zijkanten extra goed aan. Liniaal en stanleymes gebruik je om het teveel aan behang netjes weg te snijden. De volgende baan plaats je strak tegen de vorige. Bij een hoek of kant (bij een deur of raam) zorg je ook dat je ongeveer tien centimeter extra plakt, wat je weer verwijdert als het glasvezelbehang goed is aangebracht.

Glasvezelbehang verven?

Je kunt glasvezelbehang zelfs verven! Mocht je het glasvezelbehang willen verven, laat het dan eerst minstens 24 uur drogen. Op de verpakking van de lijm staat wat de droogtijd is. Standaard muurverf werkt prima op glasvezelbehang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *