Woning

De juiste kozijnen

Kozijnen zijn nodig als stevig frame, waarin ramen en deuren kunnen worden geplaatst. Deze worden ingebouwd in de muur, bieden steun aan het glas en zorgen voor isolatie. Mooie kozijnen dragen sterk bij aan de uitstraling van het gebouw. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het kozijn: kunststof, hout, staal of aluminium.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC. Deze zijn eenvoudig schoon te houden, duurzaam en onderhoudsvrij. Daarnaast zijn kunststof kozijnen goed bestand tegen alle weersomstandigheden en werken thermisch isolerend.
Nadelig is dat beschadigingen (bijv. na een inbraak) lastig te herstellen zijn. Vaak dient dan het hele kozijn vervangen te worden. Alhoewel kunststof kozijnen steeds beter inbraak werend worden gemaakt.
De kleuren kunnen minder eenvoudig veranderd worden: kunststof laat zich niet overschilderen, zoals hout.

Houten kozijnen

Hout heeft als materiaal een warmere en meer authentieke uitstraling. De meeste houten kozijnen bestaan tegenwoordig uit hardhout, zoals: grenen, lariks of vuren. Deze zijn voorzien van de nodige keurmerken, om aan te geven dat het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is.
Voorheen dienden houten kozijnen regelmatig, om de drie jaar, geschilderd te worden. Dat hoeft met het gebruik van hardhout niet meer. Om de zeven jaar schilderen volstaat, afhankelijk van de gebruikte hout- en verfsoort. Voor houtsoorten zoals bijv. merbau en afzelia, is zelfs over het algemeen helemaal geen schilderbeurt meer nodig. Het is raadzaam om vooraf goed de juiste houtsoort te overwegen.

De juiste kozijnen
Kozijnen kunnen bijvoorbeeld van kunststof, hout, staal of aluminium zijn

Stalen kozijnen

Staal heeft een industriƫle uitstraling en is zeer geschikt voor grotere ramen, vanwege de enorme draagkracht. Staal is echter kostbaar en niet zo isolerend. Wel heeft het een prachtige uitstraling en is duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Aluminium kozijnen

Aluminium kwam sinds de jaren vijftig in opkomst: het heeft een mooie strakke vormgeving en bestaat uit een licht materiaal. Het is kleurvast en geweldig bestand tegen vocht en Uv-stralen. Aluminium is ijzersterk en duurzamer dan hout. Voor een goede isolatie hebben aluminium kozijnen een thermische onderbreking nodig. In het hart van het kozijn worden strippen kunststof of piepschuim geplaatst. Hierdoor blijft warmte aan de binnenkant en kou aan de buitenkant. Net als kunststof kozijnen zijn aluminium kozijnen lastig te repareren en niet over te schilderen. Daarnaast zullen de kozijnen om de paar jaar opnieuw moeten worden gesteld: door de schroeven aan te draaien en de sluitingen te smeren.

De juiste kozijnen: verschil in kosten

De prijzen zijn van een aantal factoren afhankelijk en kunnen zeer uiteenlopen. Materiaalkeuze, hoeveelheid, duurzaamheid en kwaliteit zijn hierin van grote invloed. Een klein raam vereist minder materiaal dan een grote schuifpui. Ook scheelt het of het werk zelf uitgevoerd gaat worden, of dat dit aan een vakman wordt overgelaten. Extra opties, zoals het aanbrengen van inbraakpreventie, zullen eveneens van invloed zijn op de prijs. In combinatie met het gebruik van dubbel glas en een warmte terugwin installatie, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van de gemeente.
Het loont altijd om vooraf goed te vergelijken en jezelf te laten informeren over de juiste kozijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *