Tuin

Wat kost het aanleggen van kunstgras?

Er is een oplossing voor mensen die moeite hebben hun gazon te onderhouden. Als je gazon er ondanks dat je het onderhoud en toch kaal uit blijft zien, of je hebt geen zin meer om constant te grasmaaien, dan kun je ook kiezen voor kunstgras. Het voordeel van kunstgras is dat het lijkt op echt gras en het is onderhoudsvrij. Zo hoef je kunstgras nooit meer te maaien en te verticuteren en het blijft groen en fris. Kunstgras is geschikt om in elk jaargetijde te leggen. De prijs van kunstgras is afhankelijk van of je het kunstgras zelf legt, of dat je kunstgras laat leggen.

Zelf kunstgras leggen

Zelf een gazon aanleggen van kunstgras is te doen, maar je moet er wel rekening mee houden, dat je geen fouten maakt. Omdat kunstgras strak aangelegd dient te worden loop je het risico dat je herstelde fouten terug blijft zien. Waar je rekening mee moet houden:

• Zorg voor een stevige ondergrond van een goede zandsoort dat regen goed kan absorberen.
• Een compacte toplaag menggranulaat van ongeveer 5 centimeter dik. Deze laag moet goed aangetrild worden.
• Over dit granulaat leg je een goede kwaliteit doek, die de druk, als je er bijvoorbeeld overheen loopt, goed kan verdelen. Ook beschermd dit doek tegen onkruid en ongedierte onder het gras.
• Gebruik een afsluitband aan de randen. Dit houdt je gazon op zijn plaats en zorgt voor een nette afwerking.
• Koop een goede kwaliteit gras en om naden in je gazon te voorkomen, moet je het goed verlijmen.

Hoewel het dus best te doen is om zelf kunstgras te leggen, schakelen veel mensen toch een expert in. Ook bij het zelf leggen, ben je nog steeds best veel geld kwijt en vooral ook heel veel tijd en je blijft het risico lopen op het maken van fouten, die lastig te herstellen zijn.

kunstgras in de tuin
Wil je kunstgras in de tuin? Zorg er dan voor dat je een goede ondergrond hebt.

Kunstgras laten leggen

Het zelf aanleggen van kunstgras kan dus wel, maar je bent er dus erg veel tijd mee kwijt. Daarom is het verstandig om toch na te denken, om je gazon van kunstgras te laten leggen door experts. De meeste ondernemingen die kunstgras leggen berekenen per onderdeel een bepaalde prijs, waarvan we hier een inschatting geven:

• Heb je nog een gazon liggen, dan moet deze verwijderd en afgevoerd worden. Als je dit laat doen ben je ongeveer € 6,- tot € 10,- euro per vierkante meter kwijt. Hierop is vrij gemakkelijk te besparen, door dit zelf te doen.
• Voor het menggranulaat moet je rekening houden met ongeveer € 6,- tot € 9,- euro per vierkante meter. De werkzaamheden bestaan alleen uit storten en aanharken, dus hierop kan je ook besparen, door dit zelf te doen.
• Het aanleggen van het kunstgras zelf is wel verstandig om dit door een expert te laten doen, omdat dit een vrij specialistische klus is. Houd rekening dat je hiervoor ongeveer € 9,- tot € 11,- per vierkant meter kwijt bent. In dit bedrag is dan opgenomen het egaliseren en aantrillen van de ondergrond, het aanleggen van het doek over het granulaat en het afmeten, snijden en verlijmen van het kunstgras.

De aangegeven prijzen hebben alleen betrekking op het laten leggen van het kunstgras en niet de aanschafprijs van het kunstgras. Er kan namelijk vrij veel prijsverschil zijn, naar gelang de kwaliteit van het gras. Koop je heel goedkoop kunstgras, dan moet je er rekening mee houden, dat het dan ook duidelijk te zien is, dat het nep is. Ga dus liever voor de iets duurdere soort en laat je goed door experts voorlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *