Klussen

Huis aan renovatie toe? Vergeet de isolatie niet

Is het de hoogste tijd om uw woning eens flink op te knappen? Vergeet dan niet om eens de isolatie na te lopen. Als uw huis toch al een puinzooi wordt, dan is dit een goed moment om ook de isolatie aan te pakken als dat nodig is. 

Waarom de isolatie controleren?

In veel huishoudens stoken we de verwarming lekker op in de wintermaanden om er behaaglijk bij te zitten. Maar veel warmte gaat verloren omdat een woning niet goed geïsoleerd is. Dit is enorm zonde want we betalen elke maand een hoop geld voor de energierekening. Door een woning goed te isoleren kunt u een hoop besparen op de maandelijkse kosten. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu. De CV hoeft namelijk minder hard te werken. 

Waar moet u de isolatie controleren

Er zijn een aantal plekken waar veel warmte verloren gaat. Deze lopen we samen met u door, zodat u weet waar en hoe u kunt controleren of er isolatiemateriaal aanwezig is. 

renoveren woning

Dakisolatie

Goede dakisolatie zorgt goed voor het terugdringen van warmteverlies. Dit kan tot wel 75% schelen. Logisch ook omdat warmte opstijgt. Dakisolatie hangt af van het type dak. 

U kunt namelijk een hellend dak of een plat dak op uw woning hebben. Daarnaast kan isolatiemateriaal zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant geplaatst zijn. 

U kunt gemakkelijk controleren of er isolatiemateriaal aan de buitenkant van een hellend dak geplaatst is door een dakpan op te tillen. Het isolatiemateriaal moet daar direct onder zitten.
Aan de binnenkant van de woning zit dit meestal achter de schotten. Door deze tijdelijk weg te halen kunt u zien of dit geplaatst is. 

Bij een plat dak kan isolatie ook aan de binnenkant en buitenkant gemonteerd zijn. Aan de buitenkant wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking geplaatst. In bijna alle gevallen wordt er hier gebruik gemaakt van PIR isolatie.

Aan de binnenkant is het meestal wat lastiger waar te nemen. Daarvoor moet u het ventilatierooster weghalen om te zien of er isolatiemateriaal geplaatst is. 

Muurisolatie

Een andere plek waar veel kou door naar binnen komt is de spouwmuur. Als uw huis gebouwd is na 1976 dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Vanuit de overheid is een spouwmuur met isolatie namelijk verplicht. Een huis die gebouwd is voor 1920 heeft helemaal geen spouwmuur. Is uw woning daartussen gebouwd, dan kunt u controleren of er isolatie aanwezig is door bij de buitenmuur te checken of er boorgaten in de muur zitten. Is dit niet het geval dan kunt u het beste uw woning laten isoleren door alsnog de spouwmuur op te laten vullen. Een andere mogelijkheid is een voorzetwand. Hier wordt uw woonruimte echter wel een aantal centimeter smaller omdat het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de woning komt te zitten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *