Klussen

Veilig een schilderij ophangen

Je hebt een mooie fotolijst, spiegel, frame of schilderij op de kop getikt. Natuurlijk wil je dit kunstig object een prominente plek in huis geven. Hoe ga je nu zoiets als een schilderij ophangen? Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden, er kan namelijk het een en ander misgaan.

Meten is weten

Van te voren is het voornaam om te weten waar je het schilderij wilt plaatsen. Ga niet zomaar gaten boren. Je moet eerst weten wat voor muur het is. Ook de afmeting van het schilderij en hoogte van de ruimte zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Daarnaast ziet een schilderij er in een galerie mooi uit, maar is die verlichting ook bij jou thuis aanwezig? Meet het schilderij op en meet de ruimte op waar je het schilderij wilt plaatsen. Ga uit van ooghoogte, dit is gemiddeld 1.65 meter. Hang het ook niet te laag, dan is het kwetsbaarder. Bepaal, op basis van de grootte van het schilderij, of je één ophangpunt gebruikt of meerdere. Gebruik bij meerdere punten de waterpas. Vergeet niet de symmetrie te behouden.

Schilderij ophangen

Als je in de muur gaat boren zodat je schroeven kunt plaatsen, ga dan uit van universele pluggen. Deze zijn 6mm. Een steenboor heeft de voorkeur. Je kunt ook kiezen voor een railsysteem. Het is een systeem dat je aan de rand van het plafond plaatst. In de rails plaats je wieltjes met een haakconstructie. Deze houden kunststof vislijntjes (perlondraad) in positie. Aan deze vislijntjes hang je het schilderij op. Zo voorkom je gaten in je muur. Hierbij is het wel van belang om voor kwaliteit te gaan. Ook moet je nagaan of je plafond niet poreus is, zodat het hele systeem op een dag niet zomaar naar onder komt.

Variaties

Je kunt met een schilderij ophangen ook variëren. Een voorbeeld is om licht aan te passen, zodat het schilderij goed tot zijn recht komt. Wat je ook kunt doen is meerdere schilderijen boven elkaar hangen. Dit creëert hoogte. Met kleuren kun je goed combineren. Als er in het schilderij veel donkerrood voorkomt, dan kun je dit ook verwerken in je interieur. Als je meerdere schilderijen ophangt, kun je op basis van je smaak kiezen voor schilderijen met dezelfde lijst, of juist totaal verschillende lijsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *