Klussen

Veilig klussen op hoogte?

Moet je nogal eens een klus op hoogte uitvoeren? Dan is het natuurlijk belangrijk dat deze klus wel veilig kan worden uitgevoerd. In dit artikel geven we een aantal tips zodat je een veilige en verantwoorde manier op hoogte kan gaan werken.

Gebruik een rolsteiger

Wanneer je op hoogte een klus moet gaan uitvoeren, zul je merken dat je al vrij snel een hulpmiddel nodig hebt om de klus uit te voeren. Velen denken nog te gemakkelijk over het klussen op hoogte en hebben de kortste keren al een ongeluk. Kies daarom ook voor je eigen veiligheid en maak gebruik van een rolsteiger wanneer je buiten werkt. Wanneer je vaker moet klussen op hoogte is het dan ook aan te raden om een rolsteiger te kopen. Een rolsteiger kun je namelijk gemakkelijk verplaatsen en is daarnaast ook veilig, omdat je altijd rond de heup een valbeveiliging hebt.

gebruik van steiger bij bouw huis
gebruik van steiger bij bouw huis

Werk samen op hoogte

Wanneer je op hoogte werkt is het ook veiliger om samen te werken. Denk hierbij aan het aangeven van materialen in plaats van telkens opnieuw naar beneden en boven te klimmen met materialen in je hand, waardoor de kans op het verliezen van je evenwicht alsmaar groter wordt. Door samen te werken op hoogte kan dit gemakkelijk worden voorkomen. Denk hierbij aan simpele handelingen zoals het aangeven van materialen. Zorg daarnaast dat er ook geen materialen op een rolsteiger blijven slingeren. Wanneer dit ervan afvalt kan dit namelijk ernstige gevolgen hebben.

Voldoe aan de veiligheidsvoorschriften

Wanneer je werkt op hoogte is het naast het gebruiken van hulpmiddelen zoals een rolsteiger ook belangrijk te voldoende aan je persoonlijke veiligheidsvoorschriften. Denk hierbij aan je beschermingsmiddelen zoals een helm. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en het beschermt je in ieder geval tegen hoofdletsel. Ditzelfde geldt voor je overige werkkleding. Denk hierbij aan veiligheidsschoenen of overige accessoires zoals een veiligheidsbril.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *