Klussen

Verftechnieken: druiptechniek

Druiptechnieken met verf kunnen op meubels worden toegepast maar is ook decoratief op een schilderij. Druipslierten die op een schildersdoek worden aangebracht zijn eigenlijk al heel oud. Druiptechnieken zorgen voor een spannende aanblik van een schilderij. In de jaren’50 werd deze vaardigheid al gezien. Spatten en druipslierten werden in deze jaren gebruikt om het witte doek te “ontmaagden”. De druiptechnieken zijn zowel op een schilderij als op een meubelstuk behoorlijk populair aan het worden. Op een meubelstuk zoals een klein kastje is gemakkelijk een druiptechniek zelf te creĆ«ren.

Druiptechniek op meubelstuk aanbrengen

Een oud kastje kun je weer helemaal oppimpen naar deze tijd. Zo’n meubelstuk krijgt op deze manier een nieuw leven. De benodigdheden zie je hieronder op een rijtje:

  • 2 Zijdeglans lakken in bijvoorbeeld wit en grijs, plus een grondverf
  • Schuurpapier, kwast, roller en een ontvetter
  • tape

Hoe ga je te werk:
Maak het kastje schoon met een ontvetter, zoals ammoniak.
Ga het kastje licht schuren en plak de scharnieren af.
Zet het meubel eerst in de grondverf (wit).
Goed laten drogen en licht opschuren. Verwijder de stofresten.
Schilder het bovenblad wit en ook een restdeel aan voor en achterzijde.
Schilder met zwart of grijze satijnlak de rest van het kastje. Na droging wordt een dikke witte laag verf aan de bovenkant aangebracht. Er zullen nu druipers ontstaan. Vind je dat er genoeg druipers zijn, leg het kastje op de achterzijde en laat de verf drogen. De achterzijde moet natuurlijk helemaal droog zijn.
Breng met wit op de kopse kant wat accenten aan. Laat alles goed drogen.
Je hebt weer een supermodern kastje wat een echte eye-catcher in je interieur zal zijn.

Verftechnieken: druiptechniek
De druiptechniek kan net dat beetje extra’s doen voor je meubelstuk

Druiptechnieken op schilderijen

Ben je een creatief persoon en maak je wel eens een schilderij met acrylverf, dan zijn druiptechnieken op een schildersdoek een leuke uitdaging. Vooral wanneer je een abstract werk wil maken is de druiptechniek een mooie proces om toe te passen. Je kunt beginnen door eerst de druipers op het doek aan te brengen voordat je met je schilderij begint. Vooral op een groot doek is dit spectaculair. Het is simpel om aan de bovenkant met acrylverf (eventueel gemengd met water) een dikke laag aan te brengen. Deze gaat dan vanzelf druipen. Net als bij het meubel leg je het doek neer, wanneer je tevreden bent. Laat alles goed drogen en begin met je schilderij.

Druipers met een waterverstuiver

Om de druiptechniek op een schilderij aan te brengen wat je net hebt geproduceerd is erg simpel. Een gewone plantenspuit vullen met water en spuiten op je schilderij. Wil je van bovenaf druipeffecten, dan spuit je natuurlijk van bovenaf. Een figuratief schilderij is echter prachtig wanneer je vanaf de afbeelding je plantenspuit gebruikt. Het is een precies werkje, voor je het weet gebruik je teveel water. Het effect is verrassend kunstzinnig en gemakkelijk om te doen. Online kom je heel veel schilderijen tegen die met deze druiptechniek zijn bewerkt. Kijk voor inspiratie op de diverse websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *