Tuin

Bestrijding van ongedierte in de zomer

Eindelijk is de zomer weer aangebroken. Naast alle voordelen van de zomer zijn er helaas ook nadelen. In de zomer hebben we meer last van ongedierte. Sommige ongedierte kan je zelf makkelijk bestrijden. Ander ongedierte moet je vanwege je eigen veiligheid door professionals laten bestrijden. Hieronder lees je meer over een aantal soorten ongedierte.

Het bestrijden van de processierups

De processierups is een blad vretende rups van de eikenboomvlinder. De processierups vind je op en nabij eikenbomen. Als de processierups zich bedreigt voelt worden de haartjes afgeschoten van de rups. Deze haren kunnen binnendringen in de ogen, huid en luchtwegen van mensen en dieren. Dit zorgt vervolgens voor verschillende klachten, zoals jeuk, bultjes, roodheid, dikke oogleden en roodheid in de ogen. Processierups bestrijden moet je altijd laten doen door een professionals. Het bestrijden eikenprocessierups moet namelijk op een speciale manier worden gedaan, zodat het aantal haartjes dat loskomt van de rups beperkt wordt. Deze haartjes kunnen zorgen voor erg veel jeuk bij mensen. Professionals zorgen er ook voor dat de bestrijding op een duurzame manier wordt uitgevoerd.

Ratten en muizen

Vaak wordt er een professional ingehuurd om ratten en/of muizen te bestrijden. Echter kan je dit zelf ook doen. Voor het bestrijden van ratten kan je gebruik maken van rattengif. Let op dat je dit met beleid gebruikt. Rattengif is namelijk ook gevaarlijk voor jezelf. Gebruik daarom handschoenen als je rattengif gebruikt. Het rattengif zorgt ervoor dat het bloedstollingsmechanisme van de rat niet meer werkt. Hierdoor overlijdt de rat als gevolg van inwendige bloedingen. Naast het gebruik van rattengif kan je ratten ook bestrijden met gips. Je maakt met gips een eigen rattengif. Dit doe je door gips te mengen met bloem en maismeel. Als de ratten het mengsel eten zal het gips uitharden in de magen van de ratten. Dit is echter geen diervriendelijke manier om ratten te bestrijden. Als je de ratten of muizen in leven wilt houden kan je ze verjagen met geluid of geur. Ratten en muizen kunnen niet tegen ultrasoon geluid. Ze slaan hierdoor op de vlucht. Je kunt een apparaat kopen dat dit geluid uitzendt. Daarnaast houden ratten en muizen niet van sterk geurende middelen. Denk hierbij aan chloor, zwarte peper, uien, eucalyptus en chloor.

Als je zelf ongedierte gaat bestrijden is het belangrijk om jezelf ook goed te beschermen. Gebruik de juiste beschermingsmiddelen en zoek goed van tevoren uit hoe je het ongedierte moet bestrijden.