Tuin

Het schoonmaken van een loungeset

Een groot deel van de Nederlanders heeft tegenwoordig een loungeset in zijn tuin staan. Om hier volledig van te genieten is het uiteraard een vereiste dat het meubilair en de bijbehorende kussens goed schoon zijn. Waar moet je op letten bij het schoonmaken van een lounge set?

Een loungeset van hout

Een loungeset van hout kan snel vies worden en heeft eens in de zoveel tijd dus een onderhoudsbeurt nodig. Op het hout kunnen tuinresten als bladeren en mos zitten. In de meeste gevallen is dit goed schoon te maken met heet water, maar af en toe vergt het schoonmaken ietwat meer inspanning. De set wordt extra goed schoon door het schoon te maken met een mengsel van water en soda. Wanneer je dit ongeveer tien minuten in laat trekken en vervolgens verwijdert, zal alle groene aanslag als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

Het boven genoemde is ook van toepassing op steigerhout. Echter is het raadzaam dit hout bij aanschaf te voorzien van een beschermlaagje, om op deze manier beschadiging en vervuiling te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met lak. Daarnaast kan een loungeset het beste niet op gras, maar op het terras geplaatst worden, om te voorkomen dat er vocht in de loungeset trekt.

Voor een tuinset gemaakt van eikenhout geldt iets uitzonderlijks: het beste schoonmaakmiddel hiervoor is namelijk bier. Door een beetje warm bier over het meubilair heen te wrijven en het vervolgens weer te verwijderen, lijkt de set weer als nieuw. Een set van bamboe of rotan kan het beste schoon gemaakt worden met een natte borstel.

Wat niet te doen

Hoewel veel tuinsets schoongemaakt worden met water, is te veel vocht niet goed voor een houten tuinset. Voorkom daarom dat je loungeset buiten staat wanneer het vochtig weer is. Daarnaast wordt het schoonmaken van een loungeset met een hoge drukreiniger erg afgeraden.

Een loungeset van kunststof

Het schoonmaken van een tuinset van kunststof kan gebruik worden gemaakt van een mengsel van azijn met water. Hoe viezer de set, hoe meer azijn gebruikt zal moeten worden. Bij dit mengsel wordt aangeraden een mengsel te gebruiken van water met vier eetlepels azijn. Ook bij een loungeset van kunststof is het handig om voor gebruik een beschermlaagje aan te brengen om vervuiling te voorkomen. Gebruik hiervoor protector spray. In tegenstelling tot hout, kun je kunststof zonder problemen buiten laten staan in de wintermaanden. Zorg er wel voor dat je overtollig water en bladeren met regelmaat verwijdert van de lounge set.

loungeset
Een mooie loungeset in de tuin

Wat niet te doen

Om schade te voorkomen is het raadzaam om de loungeset van kunststof niet proberen schoon te maken door middel van een harde borstel. Een hoe druk reiniger kan alleen op een zachte stand worden gebruikt.

Een loungeset van RVS & Aluminium

Ook een loungeset van roestvrij staal kan schade oplopen. Door de tuinset af en toe schoon te maken en vuil te verwijderen, kun je voorkomen dat de loungeset te veel beschadigd raakt. Voor gebruik is het handig om de tuinset in te sprayen om te beschermen. Kleine krassen op de tuinset kunnen worden verwijderd met een schuursponsje. Een loungeset van aluminium dient op dezelfde wijze schoon te worden gemaakt als een loungeset van hout. Zoals bovenstaand, met water, wat zeep en zo nodig een borstel.

Wat niet te doen

Staat er in jouw tuin een loungeset van RVS & Aluminium? Wees verstandig en zet deze tijdens de wintermaanden binnen neer. Wanneer dit niet mogelijk is, zal je er op moeten letten dat je de loungeset niet afdekt. Als de set wel afgedekt wordt, kan er schade ontstaan door overtollig vocht.