Vloer

Geluidsisolatie: waar en waarom?

Isolatie, en dan met name thermische isolatie, is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. We weten inmiddels allemaal dat deze isolatie de warmte vasthoudt en daarmee zorgt voor meer wooncomfort én lagere energiekosten. Akoestische isolatie, misschien beter bekend als geluidsisolatie, wordt daarbij vaak vergeten. Toch is geluidsisolatie ook van groot belang voor jouw wooncomfort, zeker als je bijvoorbeeld langs een drukke straat woont. In deze blog lees je daarom alles over geluidsisolatie!

Thermische en akoestische isolatie

Wanneer we praten over isolatie, bedoelen we vaak thermische isolatie. Thermische isolatie staat ook wel bekend als warmte-isolatie en houdt de temperatuur in huis constant. Akoestische isolatie heeft daarentegen niets te maken met warmte, maar alles met geluid. Akoestische isolatie werkt geluiddempend en zorgt ervoor dat geluiden zich niet binnen je woning verplaatsen. Geluidsisolatie heeft daarom net zoveel invloed op jouw wooncomfort als warmte-isolatie en mag dus zeker niet onderschat worden. 

Muur- en vloerisolatie

Waar je geluidsisolatie het beste in je woning kunt toepassen, is afhankelijk van jouw woonsituatie. Als je aan een drukke straat woont, is geluidsdichte gevelisolatie bijvoorbeeld erg fijn. Als je een benedenwoning hebt, kan het verstandig zijn om geluidsisolatie in het plafond te verwerken. Heb je een houten vloer? Dan raden we je aan om die ook van geluidsisolatie te voorzien. Geluidsdichte houtenvloerisolatie dempt namelijk de geluiden van krakende planken, dreunende voetstappen en het aanschuiven van stoelen. 

fermacell vloerelementen
Op zoek naar vloerisolatie?

Geluidsisolerende materialen

Een aantal isolatiematerialen hebben niet alleen thermische, maar ook akoestische eigenschappen. Deze materialen bieden dus zowel warmte- als geluidsisolatie. Wanneer je op zoek bent naar de meest budgetvriendelijke optie, is steenwol aan te raden. Heb je wat meer budget? Dan is PIR-isolatie een goede keuze, want PIR heeft geluidsisolerende eigenschappen én een zeer hoge isolatiewaarde. Als je specifiek op zoek bent naar geluidsdichte vloerisolatie, zijn Fermacell vloerelementen wellicht wat voor jou. Deze platen bieden zeer goede geluidsisolatie en zijn erg gemakkelijk te verwerken.