Tuin

Tips voor het aanleggen van een nieuwe border in jouw tuin

Ben je met dit heerlijke lenteweer ook bezig in de tuin? Het is nu de tijd om de planten en bloemen te zien opbloeien. Het aanleggen van een nieuwe border langs je gazon of tuinpad kan daarom erg handig zijn en kan zorgen voor een levendige en warme uitstraling. Maar hoe doe je dit en waar moet je rekening mee houden? In deze blog vind je een aantal handige tips bij deze klus!

Tip 1: Maak een plan

Voordat je een border gaat aanleggen is het verstandig om eerst een plan te maken. Hoeveel ruimte heb je in jouw tuin? Waar wil je de border plaatsen? Welke materialen heb je nodig? Welke planten en bloemen wil en kun je erin kwijt? Hoeveel uren zon heb je op de gewenste locatie? Door van tevoren goed nagedacht en uitgezocht te hebben, zorg je ervoor dat je later niet tegen problemen oploopt.

Tip 2: Zorg voor de juiste indeling en beplanting

Wanneer je uitgezocht hebt hoeveel ruimte je hebt en welke mogelijkheden er zijn is het zaak om de border in te delen met de juiste bloemen en planten. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het aantal zonuren. Heb je meer dan 6 uur zon per dag op jouw border? Kies dan beplanting die van volle zon houdt. Daarbij is de indeling van de planten ook erg belangrijk. Het is meestal het mooiste om de kleinere planten voorin de border neer te zetten en van daaruit met steeds hogere planten op te werken naar achteren. Er zijn ook planten die vrij groot zijn, maar nergens in de weg staan. Dit noem je ook wel weefplanten.

border in de tuin
Een nieuwe border aanleggen in je tuin

Tip 3: Maak gebruik van organisch materiaal

Een van de belangrijkste dingen in het tuinieren is het verzorgen van een goede bodem voor alle planten, bloemen, struiken, zaden en alles wat er verder in de tuin groeit. Met gebruik van organisch materiaal zoals compost, gedroogde koemest, eierschillen en bladaarde zorg je voor een goede voeding van de grond. Organisch materiaal is een langzaam werkende meststof waar planten en bloemen goed van kunnen groeien en bloeien.

Tip 4: Korte en lange bloeitijd

Wanneer je een kleine border hebt, is het aan te raden om te kiezen voor beplanting met een lange bloeitijd. Op die manier kun je maandenlang genieten van een levendige en kleurige border. Heb je een grotere border en dus meer ruimte? Dan kun je prima beplanting met een korte en een lange bloeitijd met elkaar combineren. Je hebt immers meer ruimte en meer mogelijkheden, waardoor het niet direct opvalt wanneer er een paar bloemen of planten uitgebloeid zijn.

Ben je van plan om een nieuwe border aan te laten leggen in jouw tuin? Dan is het soms fijn om professioneel advies en/of hulp te krijgen van een ervaren hovenier. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende mogelijkheden bij het aanleggen van een nieuwe border.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *