Vloer

Voor- en nadelen van laminaat

Laminaat is een composiet plaatmateriaal, wat zoveel betekent als: uit verschillende laagjes opgebouwd. Uiterlijk heeft laminaat veel weg van de ouderwetse parketvloeren, maar in tegenstelling tot parket is de harde bovenlaag gemaakt van kunststof, waarop een houtdessin is geprint. Bij kwalitatieve laminaatvloeren is deze houtprint echter niet meer van de real deal te onderscheiden: het procedé is de afgelopen jaren zo sterk verbeterd dat we zelf het verschil niet eens meer zien.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van laminaat ten opzichte van parket is de prijs. Laminaat is gewoonweg veel goedkoper dan de echte houten parketvloeren, zowel in leg- als aanschafkosten. Een ander pluspunt betreft het geringe onderhoud: in tegenstelling tot parket hoeft laminaat niet regelmatig worden behandeld om zijn kwaliteit te behouden, het is een typische low-maintenance materiaalsoort. Daarnaast is laminaat verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen en kleuren: niet alleen hout, maar bijvoorbeeld ook natuursteen en marmer.

Nadelen

Consumenten prefereren vaak de meer ‘natuurlijke’ hout- of parketvloeren. Krassen en butsen kunnen immers ook bijdragen aan de uitstraling van een vloer. Bij laminaat moet men bovendien letten op de kwaliteit van de vloer. Goedkopere laminaatvarianten geven vaak geluidsoverlast en zijn gevoeliger voor beschadigingen. Dat laatste is bij normale laminaatvloeren eveneens een probleem: de kunststoflaag is bijzonder hard, maar als zij wordt beschadigd is het moeilijk haar te herstellen.

Nieuwe deuren nodig?

Wanneer je een nieuwe laminaat vloer aanschaft, kan het zijn dat je deuren ook vervangen moeten worden. Het is namelijk geen gezicht wanneer je een totale nieuwe vloer hebt, die niet bij de deuren past. Zodoende kan je hier ook eens goed naar kijken. Deuren van CanDo zijn hiervoor vaak wel geschikt. Deze zijn van hoogwaardige kwaliteit, en worden nog met de hand bewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *