Woning

Wat houdt een FSC-keurmerk in?

Helaas heeft de houthandel in Nederland een wat minder goede naam gekregen. Zelf wanneer het gaat om hout uit bossen die opnieuw aangeplant worden en hout dat FSC gecertificeerd is, zijn mensen toch wat huiverig geworden.

Het Forest Stewardship Council bestaat overigens al twintig jaar en is al vijftien jaar actief in Nederland. Men mag dus aannemen dat het FSC-hout ook inderdaad hout is dat uit opnieuw beplante bossen komt.

In het buitenland

Ook in het buitenland is de FSC actief. Dat het daarbij niet alleen om hardhout gaat in de tropische landen zoals Indonesië en landen in centraal Afrika, maar ook om eenvoudig Europees eikenhout is misschien minder bekend. Vooral in het noorden van Europa, de Baltische landen en in Rusland zijn nog uitgestrekte, gezonde bossen te vinden. Uit die bossen wordt al eeuwen lang hout geoogst, ook voor de Nederlandse houthandel.

In ons eigen land is de productie beperkt tot houtsoorten die snel groeien, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Wanneer het bosbeheer zich meer richt op verantwoorde houtproductie worden in het beheerde bos regelmatig bomen gekapt. De natuur zal in die bodemwonden andere planten en bomen een kans geven. Daardoor ontstaan natuurlijke bossen met een gevarieerde plantengroei. En ook de houthandel vaart er wel bij.

Ook in Nederland is verantwoorde houthandel mogelijk, met het FSC-keurmerk. En daar wordt aan gewerkt. Een aantal houthandels hebben al zo’n keurmerk. Zo heeft houthandel Deventer dit keurmerk, maar ook een ander houthandel wat hier in de buurt zit, houthandel Enschede dit FSC-keurmerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *