Woning

De verschillende oorzaken van een stroomstoring

Jij bent vast en zeker gewend dat je thuis gewoon de beschikking hebt over stroom. In de meeste gevallen kun jij elektrische apparaten zonder problemen gebruiken. Het kan echter zijn dat er van het ene op het andere moment sprake is van een stroomstoring. Bijzonder vervelend natuurlijk, want je hebt in dat geval niet meer de beschikking over stroom in (een deel van) jouw woning. Jij wilt het probleem ongetwijfeld zo snel mogelijk verhelpen. In dat geval moet je wel eerst de oorzaak achterhalen. Deze verschilt nogal eens bij een stroomstoring. Ben jij benieuwd wat de verschillende oorzaken van een stroomstoring kunnen zijn? Wij zetten ze hieronder op een rijtje!

Kortsluiting

Een stroomstoring wordt in veel gevallen veroorzaakt door kortsluiting. Dit gebeurt vaak door een defect aan een elektrisch apparaat. Hierdoor wordt de stroomvraag te groot, waardoor de schakelaar van de betreffende groep in de meterkast omslaat. Een blik in de meterkast wijst snel genoeg uit achter welke groep het probleem zit. Verwijder alle stekkers van de apparaten achter deze groep. Zet de schakelaar nu om en steek de stekkers één voor één weer in het stopcontact. Valt de stroom uit zodra jij de stekker van een apparaat in het stopcontact doet? Dan is dit de veroorzaker van de kortsluiting. Lukt het jou niet om het probleem te vinden? Dan zit de kortsluiting mogelijk in de elektrische installatie zelf. Ga er in dat geval niet zelf mee aan de slag, maar schakel een 24/7 elektricien in. Deze kun jij dag en nacht bereiken, zelfs in het weekend.

elektricien 24-7
elektricien 24-7

 

Blikseminslag

Een andere oorzaak van de stroomuitval in jouw woning kan blikseminslag zijn. Indien de bliksem inslaat in jouw woning, krijgt de installatie te maken met overspanning. Dit kan resulteren in een defect in de installatie. In veel gevallen verhelp je het probleem door de omgeslagen (aardlek)schakelaar(s) weer om te zetten. Soms slaat de schakelaar direct weer om. In dat geval kan de blikseminslag ervoor gezorgd heeft dat de schakelaar of een apparaat in huis is gesneuveld. Indien jij hiermee te maken hebt, is het verstandig een elektricien in te schakelen.

Storing in elektriciteitsnet

Is jouw woning niet getroffen door de bliksem en kun je ook geen kortsluiting vinden? Dan kan het zijn dat er sprake is van een storing in het elektriciteitsnet in jouw buurt. In dat geval heb je in jouw hele woning geen beschikking over elektriciteit. Om te achterhalen of het probleem in de buurt zit, kun je eens bij de buren informeren. Beschikken zij ook niet over stroom? Dan zit het probleem waarschijnlijk in de elektra in jouw omgeving. Je kunt in dat geval het beste contact opnemen met jouw netbeheerder om het probleem te melden en te verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *