Woning

Tips voor duurzaam wonen

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam wonen. Ook jij kan duurzaam wonen en het is niet eens zo moeilijk te realiseren als je misschien wel zou vermoeden. We zetten de belangrijkste aspecten graag even voor je op een rij.

Ook jij kan duurzaam wonen

Veel mensen denken bij duurzaam wonen vooral aan een efficiënt en zuinig energieverbruik en hoewel dit zeker een belangrijk punt is, gaat het veel verder dan dat.

De ideale locatie

Een heel belangrijk punt waar het allemaal mee begint, is de vraag waar je gaat wonen. Ideaal kies je hier voor een locatie waarbij je relatief weinig verplaatsingen moet doen, in de omgeving van je werkplaats wonen is bijvoorbeeld een prima keuze. Hiermee realiseer je niet alleen een kleinere belasting voor het milieu, het is ook gunstig voor je portemonnee.

Compact wonen

Waar enige tijd een trend merkbaar was dat mensen voor steeds grotere woningen kozen, is deze trend zich nu aan het keren. Mensen kiezen terug bewust voor een kleinere woning zonder in te boeten aan comfort maar met een lager energieverbruik. Ook hiermee draag je je steentje bij aan duurzaam wonen.

duurzaam wonen
Een aantal tips voor duurzaam wonen

Rationeel energieverbruik

Energie opwekken is erg milieubelastend, een goede reden dus om hier rationeel mee om te springen. Kleine zaken kunnen al een groot verschil maken, denk maar aan lichten doven in ruimtes waar niemand aanwezig is, kiezen voor energiezuinige toestellen en het gebruik van natuurlijke energiebronnen.

De juiste materialen

Voor het optrekken van je woning speelt binnen het concept duurzaam wonen de keuze van materialen een groet rol. Kies enerzijds voor duurzame natuurlijke materialen die de tand des tijds doorstaan en zet anderzijds maximaal in op het isoleren van je woning.

Waar duurzaam wonen vroeger eerder de uitzondering dan de regel was, kiezen steeds meer mensen er heel bewust voor en dat kan allemaal maar aangemoedigd worden. Naast het feit dat je door het in acht nemen van bovenstaande tips voor jezelf al een flink stuk zal besparen, zijn er vanuit de overheid ook tal van premies en tegemoetkomingen beschikbaar voor mensen die meestappen in het verhaal van duurzaam wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *