Woning

Verstopping in huis? Blijf er niet mee zitten!

Als er iets is dat je wooncomfort kan verpesten is het een verstopping. Het water blijft in de douche staan, het toilet spoelt niet meer door of de gootsteen is verstopt. Er zijn veel middeltjes op de markt die het probleem mogelijk oplossen. Echter is er vaak meer aan de hand en dan helpt een middeltje wat je zelf kunt kopen meestal niet. Om echt van je probleem af te komen kun je een rioolspecialist inhuren, de specialist heeft de juiste middelen om de kern van het probleem te achterhalen. 

Oorzaken verstoppingen

De meeste verstoppingen in en om het huis komen door voedsel-en zeepresten en haren. Veel mensen zetten pannen en borden met etensresten in de gootsteen en laten die etensresten in de afvoer terecht komen. Een opeenstapeling van de etensresten kan een brok vormen die uiteindelijk de afvoer verstopt laat raken. Bij doucheputjes zit de oorzaak meestal in haar en zeepresten. Haren vormen samen met zeepresten uiteindelijk een blokkade waardoor het water niet meer weg loopt. Probeer ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zaken in de leidingen komen die er niet thuishoren. Een verstopping kan ook komen door langdurig intensief gebruik, je kunt er niet altijd iets aan doen.

verstoppingen in rioolwerk
verstoppingen in rioolwerk

Zelf ontstoppen

Zelf je riool ontstoppen kan heel goed werken, zeker bij een beginnende verstopping. De meeste huishoudens hebben een plopper thuis, waarmee je kleine blokkades los kunt maken. Daarnaast zijn er steeds meer producten op de markt die een verstopping op zouden lossen. Het nadeel aan de meeste van deze producten is dat ze de verstopping maar gedeeltelijk verhelpen. Ook kun je zelf een ontstoppingsmiddel maken. Een combinatie van soda en azijn kan met kokend water door de leiding worden gespoeld wat een verstopping op kan lossen. Mocht dit niet werken, dan wordt het tijd om een rioolspecialist in te schakelen.

Riool specialist inhuren

De specialist zal eerst de getroffen leiding inspecteren, dit wordt vaak gedaan met een speciale camera. Hiermee wordt de oorzaak van de verstopping achterhaald. In sommige gevallen is het doorspuiten van de leiding met een hogedrukspuit voldoende om de verstopping te verhelpen. Maar vaak moet er een ontstoppingsveer aan te pas komen, hiermee wordt de blokkade doorbroken waarna de leiding goed schoon gespoten kan worden. Helaas kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het verstopt raken van een leiding. Er kan schade zijn ontstaan aan de leiding of de leiding wordt verdrukt door boomwortels. In dit geval is een ontstopping niet voldoende maar zal een deel van de leiding vervangen moeten worden. Het voordeel van een specialist is dat er eerst een inspectie uit wordt gevoerd waardoor een lek of defect snel wordt achterhaald. Wacht daarom niet te lang, maar schakel zo snel mogelijk een vakman in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *